Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zelená transformace evropských ekonomik je novou průmyslovou revolucí, zaznělo na Prague Climate Talks

Evropská unie se v rámci tzv. Zelené dohody zavázala stát se klimaticky neutrálním kontinentem do roku 2050. Snaží se tak být celosvětovým lídrem v rámci boje proti změnám klimatu a dosáhnout stavu, kdy členské státy vyprodukují jen tolik emisí skleníkových plynů, kolik budou schopny zpětně absorbovat. Podle expertů z Evropské komise, Úřadu vlády ČR a think tanku EUROPEUM se jedná o velmi ambiciózní cíl ze strany EU, který nebude snadné naplnit. Na druhou stranu hosté v debatě Prague Climate Talks uvedli, že zelená transformace je nevyhnutelným trendem a zároveň i obrovskou příležitostí pro modernizaci ekonomiky.

Letošní druhá debata ze série odborných diskuzí zaměřujících se na změny klimatu se uskutečnila v úterý 1. června v online formátu. Hosté se primárně zaměřili na praktické naplňování cílů Zelené dohody a převedení těchto cílů v realitu.

 

Evropská komise představí 14. července balíček „Fit for 55“, který se skládá z legislativních návrhů, jenž mají podpořit schválený závazek členských států snížit emise o alespoň 55 % do roku 2030 oproti roku 1990. V rámci tohoto balíčku má dojít např. k zásadní revizi systému pro obchodování s emisními povolenkami EU ETS. Marek Sitta z odboru koordinace evropských politik Úřadu vlády ČR k tomu dodává, že Česká republika bude podporovat rozšíření systému EU ETS týkající se námořní a letecké dopravy, avšak je ostražitá k rozšiřování EU ETS na sektory silniční dopravy a energetické účinnosti budov z důvodu sociálních dopadů na jednotlivé domácnosti.

Hosté se také shodli na důležitosti nově připravovaného mechanismu uhlíkového vyrovnání na hranicích, neboli tzv. uhlíkového cla, které má za cíl chránit konkurenceschopnost energeticky náročných průmyslových odvětví EU. Podle Izabely Grundové z generálního ředitelství pro oblast klimatu Evropské komise je mechanismus také důležitý pro motivaci třetích zemí snižovat vlastní emisní náročnost.

Kateřina Davidová, výzkumná pracovnice think tanku EUROPEUM, podtrhla klíčovou roli historicky nejobjemnějších evropských fondů, které jsou pro oblast zelené transformace nyní vyhrazeny. V jejich efektivním využití ze strany ČR spatřuje obrovskou příležitost pro transformaci české energetiky a průmyslu.

Odborníci se mimo jiné dotkli i témat týkajících se možného vlivu nadcházejících voleb v Německu a ve Francii na klimatické politiky EU či mezinárodní spolupráce v rámci plnění klimatických politik s USA, Čínou a dalšími zeměmi. Zmíněna byla i otázka vlivu neplnění klimatických cílů ze strany ČR na její budoucí konkurenceschopnost

Pokud jste debatu nestihli, můžete si ji pustit na Facebookové stránce Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, který diskuze Prague Climate Talks pořádá ve spolupráci s pražskou kanceláří Heinrich Böll Stiftung.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Inzerce

V tomto okamžiku nejčtenější