Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Spustí se očkování pro cizince, systém se naučí anglicky. Vakcínu z USA či Izraele stát zatím neuzná ani Čechům

Většina očkovacích míst čeká s otevřením registrací na příjezd vakcín do ČR. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Většina očkovacích míst čeká s otevřením registrací na příjezd vakcín do ČR. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V Česku se dosud mohli očkovat proti covidu-19 pouze cizinci, kteří jsou v systému veřejného zdravotního pojištění. To se ale podle informací Deníku N v noci ze čtvrtka na pátek změní. Registrační systém bude i v angličtině a přihlásit se budou moct i cizinci, kteří mají v ČR dlouhodobý pobyt, nejsou ale součástí českého veřejného zdravotního pojištění. Za jednu dávku cizinci na místě zaplatí maximálně 810 korun.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Cizinci v Česku se dosud k očkování mohli přihlásit jen tehdy, pokud byli pojištěni v systému veřejného zdravotního pojištění. Ostatní cizí státní příslušníci, i když v ČR žijí dlouhodobě, zatím museli čekat (s několika výjimkami jako např. s výpomocnou registrací).

Problémem bylo navíc vydávání covidových certifikátů na stránkách ocko.uzis.cz. Do včerejšího dne bylo totiž k přístupu k online certifikátům nutné zadání (českého) rodného čísla a čísla občanského průkazu. Cizinec, který si chtěl vytisknout doklad o svém očkování, negativním výsledku testu či prodělání nemoci (vše v ČR), měl smůlu.

To se ale změnilo už dnes, nově totiž pro přístup do portálu s certifikáty stačí i datum narození, číslo

Zásadní změna pro cizince žijící v Česku ale nastane až v noci ze čtvrtka na pátek.

„Registrace

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější