Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Po návratu z ciziny se připravte na důkladnou kontrolu. Nebo také na vůbec žádnou (+ návod pro cestovatele)

Cestující se po příletu do Česka musejí prokázat negativním testem a registrací v trasovacím formuláři. Ne všechny přijíždějící ale cizinecká policie kontroluje tak důsledně. Foto: ČTK
Cestující se po příletu do Česka musejí prokázat negativním testem a registrací v trasovacím formuláři. Ne všechny přijíždějící ale cizinecká policie kontroluje tak důsledně. Foto: ČTK

Na lidi přijíždějící nebo vracející se do Česka se vztahují různá pravidla podle zemí, odkud cestují. Přinášíme přehled, jaké podmínky a výjimky nyní pro návrat platí, a také svědectví cestujících o kontrolách, jejichž pečlivost se liší. Redakce mluvila jak s cestujícími, kteří stáli kvůli kontrolám na pražském letišti dlouhé fronty, tak i s takovými, které nekontroloval vůbec nikdo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Podmínky příjezdu do České republiky upravuje ochranné opatření, které ministerstvo zdravotnictví jednou týdně aktualizuje podle aktuálního vývoje pandemie ve světě.

Ještě před odjezdem či odletem z většiny zemí musejí cestující do Česka absolvovat antigenní nebo PCR test na covid-19. Na vyžádání se pak musejí negativním výsledkem testu prokázat po příletu na letišti. Pro všechny cestující z rizikovějších zemí zároveň platí povinná registrace v trasovacím příjezdovém formuláři.

Ochranné opatření rozlišuje pět kategorií zemí podle míry rizika nákazy covidem-19: země s nízkým rizikem (zelená barva), se středním rizikem (oranžová), s vysokým rizikem (červená), s velmi vysokým rizikem (tmavě červená) a země s extrémním rizikem nákazy (černá). Pouze cestující ze zemí s nízkým rizikem nákazy mohou do Česka přicestovat bez jakýchkoliv omezení (jejich seznam viz níže v článku).

„Musel jsem ukázat negativní PCR test a trasovací formulář. Prokazoval jsem se jak před nástupem do letadla, tak po příletu v Praze. Kontrolovali mě dvakrát,“ vysvětlil cestující, který v úterý přiletěl do Prahy z Dubaje a čeká ho minimálně pětidenní izolace a následný PCR test. Spojené arabské emiráty patří podle českého systému do zemí s velmi vysokým rizikem nákazy, tedy do tmavě červené kategorie. Tutéž proceduru potvrdil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cestování

Covid-19

Evropská unie

Očkování

Testování

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější