Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Peru si spočítalo, že je v covidu nejhorší na světě. Rezignovaným Peruáncům je to jedno a možná to ani není pravda

V Peru se záchranky nedovoláte, ale tyhle zdravotnické „taxíky“ a jejich osádky rozvážejí vakcíny a pomáhají, kde je třeba. Foto: ČTK/EFE
V Peru se záchranky nedovoláte, ale tyhle zdravotnické „taxíky“ a jejich osádky rozvážejí vakcíny a pomáhají, kde je třeba. Foto: ČTK/EFE

Peruánský deník Tomáše Nídra: Peru si přepočítalo oběti pandemie podle nových kritérií a rázem jejich počet stoupl téměř na trojnásobek. Jihoamerická země se tak v tomto ohledu stala suverénně nejhorším místem planety. Nemusí jím být ale stále. Stačilo by, kdyby si přepočet udělaly i další státy.

Ten den, kdy peruánské úřady oznámily, že v zemi od počátku pandemie do 22. května letošního roku na covid zemřelo nikoliv 68 053 osob, ale rovnou 180 764, začal v mé čtvrti Mangomarca po patnácti měsících povinné odstávky zase jezdit dětský výletní vláček s vagony v podobě psa Pluta. Byl narvaný.

Děsivé údaje, podle kterých na tuto nemoc skonalo 0,55 procenta z dvaatřicetimilionové populace, což znamená, že Peru má světově největší úmrtnost v přepočtu na hlavu, veřejnost nijak nerozhodily. Prostě je to jen další těžko představitelné číslo. I bez něj obyvatelé vědí, že se jejich vlast ve zdravotních problémech nemohoucně plácá.

Zhruba ve stejnou dobu mi manželka přednesla svou osobní statistiku. Na trhu v Mangomarce se zhruba sto padesáti stánky, kam chodí nakupovat celý život, umřelo na koronavirus pět prodejců, které zná jménem. Je prostě jasné, že covidová kosa v rukou smrtky byla v peruánském případě ostře nabroušená.

Nedá se vymlouvat na mutace viru. Hlavní důvod vysoké úmrtnosti je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Deník z ciziny

Peruánský deník

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější