Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Británii se rychle šíří nákaza indickou mutací. Experti radí, co dělat v Česku

Odborníci varují před neuváženým rozvolňováním. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Odborníci varují před neuváženým rozvolňováním. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Aktuální covidové zprávy z Británie nejsou zrovna optimistické. Případů nákazy kvůli indické mutaci rychle přibývá, zhruba čtyři sta infikovaných denně jsou lidé, kteří už dostali obě dávky vakcíny. Odborníci doporučují, jak v Česku postupovat, abychom se za pár týdnů nedostali do podobné situace i my.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V Británii je nyní epidemie na vzestupu. Může za to šíření nakažlivější varianty B.1.617.2, označované také jako indická či delta mutace. Počty nových případů se v posledních dnech oproti dubnu téměř zdvojnásobily, nyní se denně nakazí přibližně 5300 lidí.

Podobně špatné novinky přicházely z této země koncem minulého roku. Zatímco v Evropě pomalu ustupovala původní varianta koronaviru, v Británii začala převažovat nakažlivější britská mutace. Tvrdě dopadla i na Česko, její rozšíření stálo za explozivním nárůstem počtu nových případů a úmrtí během února a března.

Nyní je situace o něco optimističtější. V Česku je už proti covidu očkováno 4,2 miliony lidí, z toho téměř 1,8 milionu má obě dávky vakcíny.

Britové ale upozorňují, že nákaza indickou mutací se nevyhýbá ani plně očkovaným. „Nelze zapomínat, že jeden z 25 nových případů připadá na lidi, kteří dostali obě dávky, to znamená 400 případů za den u lidí se dvěma dávkami,“ řekl televizi Sky News předseda vědeckého poradního výboru vlády (SAGE) David King.

Nenechat se ukolébat

Čeští odborníci uklidňují i varují zároveň. „V Británii byla očkována zejména vakcína od AstraZeneky, ta poskytuje výrazně nižší ochranný účinek po první dávce vakcíny a hůře chrání proti novým variantám původce onemocněné covid-19. Rozhodně ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Covid-19

Očkování

Testování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější