Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Podpora státu pro podnikatele končí, mnoho firem začíná bojovat o existenci. Krachy nehrozí, ujišťuje Havlíček

„Chápu, že přechodové období bude náročné, ale pokud bychom nyní dali další miliardy do přímé podpory, pouze bychom přechod oddálili,“ říká ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Foto: ČTK
„Chápu, že přechodové období bude náročné, ale pokud bychom nyní dali další miliardy do přímé podpory, pouze bychom přechod oddálili,“ říká ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Foto: ČTK

Postupné rozvolňování opatření vlilo optimismus do žil podnikatelů. Mnohé obchody a restaurace sice stále čekají na větší zájem klientů, přesto doufají, že jsou z nejhoršího venku. To ale neplatí pro všechny firmy a živnostníky. Někteří se shodují, že největší zkouška je teprve čeká.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V posledních týdnech se život v Česku začíná vracet do normálu, vláda také rozhodla o postupném ukončení kompenzačních programů. Primárně jde o Antivirus určený na zachování zaměstnanosti či o program Nepokryté náklady, jenž měl podnikatelům kompenzovat výpadky příjmů.

„Většina podnikatelů nyní podporu potřebovat nebude. Část z nich by ale na ní byla závislá ještě dlouho,“ vysvětluje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Právě cestovní ruch je jedním z příkladů. Zatímco turismus jako celek se z krize začíná pomalu dostávat, dílčí odvětví nejhorší časy teprve čekají. „Nyní je potřeba se dívat do většího detailu,“ dodává Prouza.

Obavy z následujících měsíců mají například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Podpora podnikatelů

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější