Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mynář dostal lekci, Ovčáčkovy urážky nemají v civilizovaném světě obdoby. Překvapuje mě, co Zeman snáší a podporuje, říká Rychetský

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v rozsáhlém rozhovoru pro Deník N vystoupil ze své tradiční role a vyjadřuje se i k tématům, která s jeho funkcí přímo nesouvisejí. Nechápe, jak funguje prezidentova kancelář, jejíž šéf nemá a už definitivně mít nebude bezpečnostní prověrku. Rychetský navíc tvrdí, že za rozdělení společnosti mohou tradiční politické strany, kterým „ujel vlak“. „Všichni jsme byli svědky toho, jak vyskočily Věci veřejné jen proto, že to byla alternativa, něco nového. Totéž se opakuje s hnutím ANO, jen s ohledem na jeho finanční zabezpečení s mnohem větší razancí,“ říká Rychetský.

Ústavní soud odmítl návrh senátorů na zrušení registru smluv. Je registr významný pro transparentnost státní správy?

Nebudu hodnotit stupeň významnosti. Každopádně rozšiřuje kontrolu veřejnosti nad hospodařením státu a ostatních veřejnoprávních institucí. Díky němu je možné lépe kontrolovat nakládání státu s veřejnými prostředky vybranými převážně z daní občanů. A možností takové kontroly je velmi málo. Toto je jediná snad účinná možnost kontroly veřejných financí, i když musím poznamenat, že Ústavní soud neměl možnost posuzovat efektivitu zákona.

Registr smluv tedy podle Ústavního soudu přispívá k transparentnosti státní správy v Česku?

Transparentnost je módní termín. Je to systém veřejné kontroly, aby se dalo veřejně sledovat, jak stát zachází s penězi svých občanů. Tento zákon je jednou z mála pojistek, která může zabránit nežádoucím jevům.

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal mluvil v rozhovoru pro Info.cz o legislativní džungli. Je pro to, aby byl zřízen úřad, který by se věnoval pouze legislativě. Jaký na to máte názor?

Žijeme ve světě, který je regulován nepřehledným a nespočitatelným množstvím právních předpisů. Z toho se už nemůžeme vymanit. Návrh pana předsedy směřuje k tomu, aby se při tvorbě právních předpisů zajistila vzájemná provázanost zákonů. Ale takový úřad existoval, bohužel rozpadem Československa se legislativci rozprchli do soukromé sféry.

A pak se to neřešilo?

Porevoluční vlády podlehly představě, že právo je nástroj, kterým lze účinně měnit společenské vztahy, a že za pomoci práva lze vyřešit všechny problémy. Jedním z nežádoucích důsledků tohoto přístupu je neobyčejně podrobná právní norma. Přitom každý zkušený právník ví, že žádná právní norma není vůbec schopná popsat všechny možné vztahy a situace. Právo by mělo být stručné, obecné a abstraktní, aby se dalo aplikovat na nejrůznější situace, které neumíme předvídat. Poslanci nicméně rádi předkládají různé novely a novely novel, kvůli čemuž jsou zákony čím dál detailnější. To jde proti té stručnosti, obecnosti a abstraktnosti, o nichž jsem mluvil.

Norma, která prodělává každý rok několik změn, přestává být normou. Není možné každé jednání posuzovat podle toho, jaký text se má v okamžiku posuzování soudem aplikovat.

S právem tedy neumíme zacházet?

Po každé zásadní společenské změně se zákonodárný sbor mění v jakýsi revoluční konvent, který chce změnit vše, co do té doby platilo. V rozumných společnostech je tato etapa časově omezena většinou do prvních nebo druhých následujících voleb, a tedy nového složení parlamentu. U nás tato dychtivost zákonodárců bohužel přetrvává už třicet let.

Druhou příčinou je totální nedostatek kvalitních legislativců. Na to nestačí vystudovat práva, to se studuje desítky let.

Jako předseda Ústavního soudu máte před sebou ještě čtyři roky. Chcete mandát dotáhnout do konce?

Můj mandát končí přesně 7. srpna 2023. Ale na otázku, zda jej dokončím, neumím odpovědět. Byli jsme na tři roky zvoleni předsednickou zemí Konfederace evropských ústavních soudů. A já bych chtěl vydržet nejméně do konce tohoto mandátu, který vyprší příští rok.

Souvisí to i s tím, že prezident Zeman neakceptoval vašeho nástupce, kterého jste mu navrhoval?

Tento rozhovor jsem s panem prezidentem nevedl. Nicméně není tajemstvím, že bych jako svého nástupce rád viděl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Tlaky Hradu na justici

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější