Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poctivě dělaná hudba si najde publikum nezávisle na jazyku, říká zpěvačka Anna Maria Jopek. V Praze chystá dva koncerty

Anna Maria Jopek. Foto: Aldona Karczmarczyková
Anna Maria Jopek. Foto: Aldona Karczmarczyková

Na třetí pokus, po přeloženém říjnovém, respektive lednovém termínu, zavítá 10. 6. do pražského Divadla Komedie hned na dvojici po sobě následujících koncertů polská zpěvačka Anna Maria Jopek. První verze tohoto rozhovoru vznikala necelý týden před původním, tedy říjnovým datem, a zpěvačka proslulá svým optimismem z něj nic neztratila ani během vynucené umělecké přestávky.

Týden dopředu nebylo zřejmé, zda se váš pražský říjnový koncert uskuteční. Přeložen byl nakonec dokonce dvakrát. Jak se vám v tak dlouhé a tak intenzivní nejistotě žije?

Celý život se snažím věci přijímat tak, jak jsou. I proto, že už v relativně mladém věku jsem navždy ztratila řadu lidí, které jsem milovala. Snažím se proto událostem spíše přihlížet, ale samozřejmě i mě zásahy a omezení štvou. Ve stejný den, kdy byla vloni na jaře v Polsku přijatá mimořádná opatření, mělo ve Štětíně začít moje několikatýdenní turné. Skladby pro něj jsem dopsala krátce předtím, je to jedna z mých nejhezčích autorských spoluprací, a proto jsem si připadala jako matka, která se musí loučit s čerstvě narozeným dítětem.

Poprvé v dějinách se podařilo hudbu ztišit doslova po celém světě, všichni hudebníci ze dne na den zůstali doma. Moje strategie, jak přežít, byla od počátku jednoduchá: zůstat zdravá a postarat se o rodinu, protože v první řadě jsem matka a dcera, a pak se co nejvíce věnovat studiu hudby. Chtěla jsem se k němu vrátit už několik let, ale nikdy jsem na něj nenašla čas.

Každý den jsem hrála a zpívala sama pro sebe. Díky tomu se dnes

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější