Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dopravní podnik vybírá, kdo bude v MHD distribuovat noviny. Hřib kvůli skupině Mafra varuje před střetem zájmů

Dopravní podnik rozhodne, kdo bude distribuovat noviny v MHD. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Dopravní podnik rozhodne, kdo bude distribuovat noviny v MHD. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Pražský dopravní podnik vypsal zakázku na to, kdo bude v dalších letech do hromadné dopravy dodávat noviny. Dosud tam tisk distribuovala Mafra spadající pod holding Agrofert, který podle závěrů unijních auditorů ovládá český premiér Andrej Babiš. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) proto dopravnímu podniku zaslal dopis, v němž na závěry auditu upozorňuje a žádá jej, aby zákonu o střetu zájmů věnoval zvýšenou pozornost. Holding odmítá, že by se neměl tendru účastnit a také se hlásit do veřejných soutěží.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Už téměř třináct let distribuuje společnost Mafra svůj tištěný deník Metro v pražské hromadné dopravě. Mediální skupina, která spadá pod koncern Agrofert, tendr poprvé vyhrála už v roce 2008 a noviny měla dodávat do roku 2015, podnik jí ale smlouvu prodloužil až do konce tohoto roku.

O své výhradní postavení v pražské MHD ale může Mafra přijít, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Doprava

Média

Praha

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější