Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slovenský Drahoš nebo schopný diplomat? Přečtěte si, kdo má šanci nahradit Kisku

Maroš Šefčovič je kandidátem Ficovy strany Směr. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Maroš Šefčovič je kandidátem Ficovy strany Směr. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Jedinou jistotou letošních voleb na Slovensku je, že nekandiduje populární prezident Andrej Kiska. Hlavou státu se tak může stát jak zástupce Směru Roberta Fica, tak opozice. Představujeme hlavní favority prezidentské volby a kandidáty, kteří do výsledku mohou zasáhnout.

Dnes mají na Slovensku kandidáti poslední možnost, aby se do prezidentské volby přihlásili. Potřebují k tomu buď podpisy 15 poslanců Národní rady, nebo 15 tisíc občanů.

Hlavní vládní strana Směr by ráda získala prezidentský palác zpět pod svou kontrolu. Šanci má ale i některý z opozičních kandidátů. Musí nicméně taktizovat už před prvním kolem.

Zatímco v loňských volbách české hlavy státu bylo téměř jisté, že z prvního kola postoupí někdo z tria Drahoš, Horáček, Hilšer, na Slovensku se letos může zástupce Směru v druhém kole utkat s některým z antisystémových kandidátů.

Nakonec to vzal

Slovenská kampaň je specifická tím, jak pozdě začala – první kolo se bude konat už 16. března, druhé o dva týdny poději. Strana Směr dlouho nemohla nalézt nikoho, kdo by do voleb šel. Ještě na podzim se spekulovalo, že se podaří ke kandidatuře přemluvit ministra zahraničních věcí Miroslava Lajčáka. Ten to ale odmítl a místo něj za vládní stranu kandiduje jiný diplomat, Maroš Šefčovič.

„Jako kariérní diplomat vidím svou úlohu v diplomacii, která mě naplňuje a kde se cítím být Slovensku užitečný. Zároveň jsem rád, že má Směr tak skvělého kandidáta, jakým je Maroš Šefčovič, který má snad jako jediný potenciál Slovensko a Slováky spojovat, a ne rozdělovat,“ uvedl Lajčák pro Deník N.

Ačkoli naskočil do prezidentské kampaně jako jeden z posledních,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější