Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pár slov od cizáka cizákovi

Muž z ciziny, který sní o silném Česku a nechce v něm „cizáky“. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Muž z ciziny, který sní o silném Česku a nechce v něm „cizáky“. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Glosa Evy Mošpanové: Andrej Babiš do předvolebního boje vyrazil plnou rychlostí a se silnými slovy o migraci a „cizácích“ na rtech. I když pomineme zjevnou absurditu jeho strašení, není to dobré pro nikoho – pro cizince ani pro Česko.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

S Andrejem Babišem mě pojí jemné pouto sdílené zkušenosti. Ani jeden z nás se nenarodil a nevyrůstal v Česku. A i když by tenhle termín pro sebe samotného nejspíš nepoužil, v praxi to z nás dělá „cizáky“. Čistě geograficky stejnou kategorii lidí jako ti, o nichž premiér v pátek mluvil ve vysílání Českého rozhlasu.

Můžeme mít trvalé pobyty, občanství, přesto je znát, že nejsme Češi. Odlišuje nás přízvuk, gramatické chyby, které děláme, a možná další drobnosti, jež není souzeno znát nám, ale pouze domácím.

Není to žádná ostuda. Česko nás přijalo, vzalo za své, Češi s námi sdílejí svou zemi. Soudě třeba podle protestů proti premiérovi z toho nemusí být všichni vždy nadšení, ale nikdo nás nevyhání.

V Česku jsme oba skončili nejspíš kvůli práci, což z nás dělá ekonomické migranty. Nikdo nám tak však neřekne. Čeština je praktický jazyk. Aby ušetřila čas vysvětlováním jitřivého tématu migrace a nuancí, které v sobě ukrývá, vyvinula se do prostého rozdělení:

Pokud jste vysoce vzdělaný člověk ze západní země

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Glosa

TOP

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější