Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Zvláštní případ Kušnarenko, zmrzlé slzy u kouře z jezera a koho vyřadí roboti

Tištěný Deník N najdete každý týden od pondělí do pátku na pultech trafik. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Tištěný Deník N najdete každý týden od pondělí do pátku na pultech trafik. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Čtvrtečním děním se prošla a vybrané zastávky okomentovala Magdalena Slezáková.

Den Deníku N

Slyšeli jste už jméno Leonid Kušnarenko? Pokud ne, možná přišel čas se seznámit. Příští týden se totiž volí vedení Muslimské obce v Praze a Kušnarenko – jinak také advokát původem z ukrajinské Oděsy – patří k hlavním kandidátům. Kromě toho má za sebou poutavou minulost: emigraci z vlasti, přijetí islámu, jasné vazby na muslimy z Ruské federace a nejasné naopak na ruskou FSB. Obhajoval také bývalého pražského imáma Shehadeha obviněného z financování terorismu, od něhož inkasoval podíl ve firmě. „Šíří se o mně hodně lží, není pravda, že zastupuju extremisty z Kavkazu,“ říká v portrétu od Lukáše Prchala a Petry Procházkové.

Joe Bidenovi se zase šíří, že si ho američtí demokraté předstabují jako své želízko v ohni do nadcházejícího klání o Bílý dům. Málo platné, že Biden ještě ani nepotvrdil, zda vůbec hodlá kandidovat. Pořád prý přemýšlí o tom, „jestli je ten pravý“, řekl zas našemu želízku v ohni Janě Ciglerové při jejich setkání na Floridě. Věřte mu či nevěřte, je to na vás. Jisté však je, že Janin popis schůzky s Bidenem rozhodně stojí za přečtení.

„Když přijede na Floridu viceprezident Joe Biden, možná další prezidentský kandidát, americká zpravodajka Deníku N Jana Ciglerová u toho nemůže chybět.“ Foto: Ian Ibbetson

A když už jsme u těch otazníků: jestlipak víte, jak souvisí Mona Lisa s praturem? Která zvířata se umí sladit s biorytmem predátora? A proč je právě teď úžasná doba pro vědce? Zoolog a znalec ekosystémů Tomáš Jůnek v rozhovoru s Eliškou Černou mluví o návratu a vymírání živočišných druhů, biorytmu české krajiny i tom, že člověk je tak trochu narcis z přesvědčení. A možná přijde i rys Bronislav.

Blízký východ je taky takový krajně citlivý ekosystém. Popel ze dřeva možná prospívá krajině, jenže ten, co zbyde po válce, hnojí spíš rozvrat a utrpení. Což z první ruky znají všechny tamní národy. Ale Kurdové, to je kapitola sama o sobě. Nejenže jim nepřeje okolní svět, který na ně zhusta vytahuje zbraně; neúmyslně si nepřejí ani oni sami. Proč nemá nezávislý Kurdistán v dnešním světě místo, podrobně vysvětluje bezpečnostní analytik Josef Kraus.

Zato venezuelský ex/prezident (dosaďte si dle svých preferencí) Nicolás Maduro se svého místa drží zuby nehty. Oslavný chávistický chór se sice pořád pilně pěje, ale čím dál víc hořkne na rtech s tím, jak Madurova (dnes už) diktatura ztrácí půdu pod nohama. Svaly armádních špiček ji sice stále podpírají, ale znáte to – i Atlas se nakonec unavil. Vláda tahá za kratší konec a americká invaze je velké strašidlo, popsal Kirillu Ščeblykinovi iberoamerikanista Radek Buben.

Ve Venezuele to vře, ale také na severní části amerického kontinentu tuhne úsměv na tváři – tentokrát však mrazem. Schválně, kolikrát jste si tenhle měsíc postěžovali, že vás zebe (a není divu). Ale třeba v Chicagu by nám naše mrazy nejspíš záviděli. Pocitová teplota v ulicích velkoměsta klesla až k -50 °C, a to už pak mrznou i slzy v očích. Český fotograf Petr Poliak venku vydržel jen deset minut; i tak nám do redakce poslal působivé fotky. Třeba jezero, ze kterého se kouří.

Teplota je vcelku prostá hodnota: buď stoupá, anebo klesá. Sofistikovanější čísla najdete v analýze Terezy Mynářové a Petra Kučery, kteří na základě expertní studie analyzovali dopad robotizace a digitalizace na český pracovní trh. Ukázalo se, že s cedulí „Roboti nám berou práci!“ by do ulic (kdyby by se jim zachtělo) mohli vpochodovat zejména administrativní pracovníci. Nicméně rizikových profesí je celkem 47 – přičemž zdaleka ne všechny spadají do administrativy – a ohrožených zaměstnanců nejméně 641 tisíc.

Naopak Jitka Věková má zrovna v těchto dnech své jisté. Nejenže pracuje jako provozní ředitelka v mediálním impériu Jaromíra Soukupa, ale zároveň se činí také v dozorčí radě Státního zemědělského investičního fondu namísto Jaroslava Faltýnka. Jak zjistila Eliška Hradilková Bártová, pomohli jí tam poslanci hnutí SPD Tomia Okamury. SPD se k věci vyjádřilo stroze: „V tuto chvíli žádný komentář.“

Jaromír Soukup a Tomio Okamura na večeři v restauraci Mash Hana 24. 11. 2018. Zdroj: Twitter Zdeňka Šarapatky

Co prezident činí, dobře činí? Po setkání s Milošem Zemanem potvrdil předseda Senátu Jaroslav Kubera, že prezident na uvolněné místo u Ústavního soudu navrhne Aleše Gerlocha. „A rovnou přidal svou předpověď, že horní komora s ním nejspíš bez problémů vysloví souhlas. Má se tedy profesor Gerloch stát novým ústavním soudcem? Senát by měl žádat novou nominaci, a to ze dvou důvodů,“ soudí Tomáš Němeček v komentáři pro Deník N.

A co teprve prezident na Slovensku! Tím spíš, že do volby nové hlavy státu se počítají už jen týdny. Ve spolupráci se sesterským Denníkem N vám postupně nabízíme profily kandidátů. Dnes přišla řada na soudce Štefana Harabina, což je náramně zajímavý člověk. KSČ, HZDS i Směr by mohly vyprávět. Motto: „Já jsem prohrál? Já jsem vyhrál.“

Zítra v tištěném Deníku N

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější