Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Katedra potřebuje změnu, říká děkan pražských práv a vypisuje konkurz na místo vlivného profesora Jelínka

Profesor trestního práva Jiří Jelínek. Foto: Advokátní kancelář Nespala
Profesor trestního práva Jiří Jelínek. Foto: Advokátní kancelář Nespala

Profesor Jiří Jelínek platí za předního odborníka v oblasti trestního práva, loni dostal státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. Dlouhé roky také vede Katedru trestního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Její děkan Jan Kuklík řekl Deníku N, že se rozhodl vypsat na jeho místo konkurz. Zdůvodňuje to Jelínkovými posudky označenými jménem fakulty bez jeho vědomí i nespokojeností s výsledky oboru.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Rozhodl jsem se v pátek 4. června vypsat konkurz na vedení katedry trestního práva. Tento krok diskutujeme ve vedení fakulty od února tohoto roku a 27. dubna jsem jej oznámil akademickému senátu a poté přímo panu profesoru Jelínkovi,“ řekl Deníku N Kuklík.

Důvodů k vypsání výběrového řízení je podle něj víc. „Jsou tam i vypracování posudků podepsaných jménem fakulty v konkrétních kauzách, a zejména jde o nepřetržitou délku vedení katedry. Ta podle mého názoru potřebuje změnu. Nejsem spokojený s personálním stavem oboru a jeho mezinárodními výsledky,“ zdůvodňuje děkan.

Jelínkovi končí mandát šéfa katedry na sklonku letošního roku, proti rozhodnutí nahradit jej už se ozvali někteří jeho kolegové. „Většina členů katedry vyjádřila přání, abych

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější