Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Filip tlačí zapomenutý zákon, kterým chce stát zatraktivnit investování do akcií. Středula: Vypadá to silně prolobbovaně

Předseda komunistické strany Vojtěch Filip. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda komunistické strany Vojtěch Filip. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Návrh zákona, podle nějž by stát daňovými odpisy motivoval lidi, aby investovali například do akcií a dluhopisů, získal nečekaného zastánce. Zákon, který leží ve Sněmovně už rok, se snažil na program schůze prosadit šéf komunistů Vojtěch Filip. Podle šéfa odborů Josefa Středuly je to nepochopitelné.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Před zahájením schůze Sněmovny se u jejího předsedy Radka Vondráčka setkávají místopředsedové a šéfové poslaneckých klubů. Řeší se program: jednotlivé strany zpravidla řeknou, které zákony chtějí poslat do prvního čtení.

V polovině května na takovém jednání předseda komunistů Vojtěch Filip ukázal na předpis, který je podle něj nyní prioritou KSČM – zákon o kapitálových trzích, jehož nejvýznamnější částí je vznik takzvaného účtu dlouhodobých investic. Ten má pracující motivovat, aby na důchod spořili také za pomocí rizikovějších nástrojů na kapitálových trzích. Výměnou za to stát poskytne daňové odpisy.

Účet dlouhodobých investic střadatelům podle návrhu slibuje daňové zvýhodnění také pro rizikovější nástroje, než jsou běžné penzijní fondy se státním příspěvkem. Typicky ministerstvo očekává, že by Češi mohli pomocí nástroje investovat například do akcií nebo dluhopisů, a tak si vydělat na stáří.

Tím podle návrhu účet dlouhodobých investic doplní další nástroje třetího pilíře, tedy například penzijní připojištění nebo životní pojištění. U obou z těchto produktů je nyní limit pro odpis z daně 24 tisíc korun, ministerstvo by chtělo tyto dva limity spojit a odečet uplatnit také u investic do akcií nebo fondů. Se státním příspěvek u těchto produktů ale ministerstvo zatím nepočítá.

„Jako správný kapitalista přišel pan Filip s tímto zákonem, který nikdo netlačí. Na té schůzi se snažíme vždycky před jednáním Sněmovny dohodnout, aby každý odešel aspoň s jednou prioritou a příslibem. A Filip přišel s tímhle, což všechny

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější