Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konec uhlí se blíží rychleji, než se dosud čekalo. Vláda ale nemá žádný plán, co dál

Jak dlouho ještě? Ilustrační foto: ČTK
Jak dlouho ještě? Ilustrační foto: ČTK

Komentář Jiřího Jeřábka: Současná vláda několikrát tvrdila, že dá odpověď na otázku, do kdy v Česku skončí těžba a spalování uhlí. A výsledek? Po dvou letech jednání Uhelné komise, poradního orgánu vlády, a několika zasedáních kabinetu, na nichž se toto téma probíralo, nejsme stanovení slibovaného data o nic blíž než před lety.

Na posledním jednání kabinetu před dvěma týdny byli ministři ve svých názorech rozděleni, nedokázali se shodnout ani na roku 2033, ani 2038, a tak raději nevybrali žádný a rozhodování alibisticky přenechali nové vládě, která vzejde z podzimních voleb.

Ministr zodpovědný za energetiku, Karel Havlíček, který spolupředsedal Uhelné komisi a který loni tlačil na to, aby se o konkrétním roku hlasovalo co nejrychleji, teď prohlašuje, že datum vlastně není důležité, protože „dobu uhelnou“ stejně ukončí trh. V tom případě to ale vypadá, že konec uhlí až v roce 2038, který ještě loni v prosinci navrhovala Uhelná komise, je v současnosti úplně mimo realitu. A uhelné společnosti na pokyn vlády nečekají a svá uhelná aktiva omezují samy.

Když před dvěma týdny rozeslal ČEZ

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější