Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Méně masa ve školních jídelnách? Francouzi chtějí za lepší klima bojovat vegetariánskou stravou

Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství se v roce 2017 spotřebovalo 323 milionů tun masa: 10 000 kilogramů každou sekundu. Vegetariánská strava (na snímku) to může změnit. Foto: Rolande PG, Unsplash
Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství se v roce 2017 spotřebovalo 323 milionů tun masa: 10 000 kilogramů každou sekundu. Vegetariánská strava (na snímku) to může změnit. Foto: Rolande PG, Unsplash

Každou sekundu se ve světě spotřebuje 10 tisíc kilogramů masa. Francouzští poslanci jednají o zákonu na ochranu klimatu, jehož součástí je i vegetariánská strava v jídelnách.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Francouzi dali světové kuchyni foie gras a coq au vin, blanquette de veau i boeuf bourguignon.

Všechno jsou to masitá jídla, která mají v oblibě nejen ve Francii. Země, která má dlouhou tradici kulinářského mistrovství, se chce odklonit od svých tradic a být víc vegetariánská.

Francouzská ministryně životního prostředí Barbara Pompiliová už oznámila, že půjde o historickou změnu, která se projeví hlavně na stravování ve školních jídelnách.

Alespoň jednou týdně budou kantýny nabízet bezmasá jídla a vegetariánská strava se stane pravidelnou součástí jídelníčku. Kvůli této změně se budou muset vyškolit kuchaři, kteří by se měli naučit připravovat zdravá a chutná jídla bez masa.

Bez masa mezi uzeninami

Navrhované změny jsou součástí rozsáhlého plánu na dosažení nulových emisí skleníkových plynů. Zároveň mají podle Pompiliové pomoci zlepšit zdraví a pohodu Francouzů.

„Rozšíření nabídky vegetariánských jídel je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Francie

Klimatická krize

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější