Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Komunisté Babiše nepotopili. Filip vládu zkritizoval za Sputnik a Vrbětice a jeho poslanci opustili sál

Jednání o nedůvěře. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Jednání o nedůvěře. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Poslanci již potřetí v tomto volebním období jednají o vyslovení nedůvěry vládě. Opoziční strany však na shození kabinetu nemají dost hlasů. Komunisté totiž opustili sál. Krátce předtím jejich předseda Vojtěch Filip zkritizoval vládu a vysvětlil, proč nemohou hlasovat s opozičními stranami.

Filip ve svém projevu vysvětlil, proč na počátku vládu tiše tolerovali, a připomněl i podmínky, které komunisté měli. Zdůraznil, že například valorizace důchodů nebo zvyšování minimální mzdy se podařily, ale v oblasti bytové politiky či zdravotní politiky jim kabinet nevyšel vstříc.

Vyčetl také vládě, že nemyslí na občany, když dává peníze ministerstvu obrany na „předražené zakázky“ místo toho, aby vytvořila státní banku nebo státní pojišťovnu. Další výtkou bylo nedodání ruské vakcíny Sputnik nebo kauza Vrbětice.

„Co s občany dělá vláda ANO a ČSSD, je možná kabaret, ale nevymyslel by ho ani nejdivočejší scenárista bondovek. Vyšetřovatelé Vrbětic po skandálním odhalení nepřinesli nic nového a jen to poškodilo vztahy s Ruskou federací,“ řekl Filip. Kauza podle něj ukázala, že Česko nemá v Evropě spojence. Vadí mu, že na pachatele dosud nebyl vydán mezinárodní zatykač a občané neměli možnost seznámit se s důkazy.

Vláda by podle něj také měla občanům říct, o kolik se podraží elektrická energie, pokud se z tendru na dostavbu Dukovan vyřadí Rusko.

Dodal, že ačkoli kabinet nemá důvěru komunistů, děsí ho kroky pravicových vlád, především jejich privatizace a další zadlužování státu. Proto podle něj komunisté nemohou hlasovat s pravicovými stranami, jako jsou ODS, TOP 09, KDU-ČSL nebo STAN. „Tohoto zbytečného divadla se nebudeme účastnit a odcházíme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hlasování o nedůvěře vládě

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější