Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Při vysokých cenách bydlení růst ekonomiky nepomůže. Rodiny musí důstojně žít ze svého platu, říká šéf Erste Group

Předseda představenstva Erste Group Bernd Spalt. Foto: Erste Group
Předseda představenstva Erste Group Bernd Spalt. Foto: Erste Group

Šéf rakouské bankovní skupiny Erste Group Bernhard Spalt věří, že už brzy bude očkovaných dost na to, aby střední Evropa pandemii koronaviru porazila. Touha lidí vrátit se k normálu pomůže ekonomice a to je dobrá zpráva i pro banky. „My tento pozitivní potenciál podceňujeme,“ říká dvaapadesátiletý bankéř, podle nějž novou víru v budoucnost zaznamenáme nejen u lidí, ale i u firem. „Máme štěstí, že z krize se můžeme snadno vzchopit.“

Erste Group působí v sedmi zemích střední a východní Evropy. Spalt v ní strávil celou svou kariéru a pracoval i v České spořitelně. Znepokojuje ho růst cen bydlení. Ten může způsobit, že si ho mladé rodiny z platu nebudou moci pořídit. Banky by se podle něj mohly více angažovat ve financování nájemního bydlení.

Před pár dny jste zveřejnili výsledky za první čtvrtletí, které pozitivně překvapily. Co vypovídají o tom, jaký bude celý rok 2021?

Zaprvé: jedná se o region, který je po ekonomické stránce velmi silný a vrací se do stavu, kdy roste rychleji než zbytek Evropy. Ekonomiky se otevírají, po loňské velké krizi se razantně odrazily ode dna. Vakcíny jsou k dispozici krátce po vypuknutí pandemie. Pokud byste se mě před dvanácti měsíci zeptal, kdy budou vakcíny, řekl bych jako mnozí, že to potrvá roky. Ale jsou tu, dostaneme se z toho a oživení bude silné.

Zadruhé: krize trvá více než rok a lidé jí mají plné zuby. Je tu velká vnitřní touha vrátit se k normálu, ale my tento pozitivní potenciál podceňujeme. A přitom zaznamenáváme velmi pozitivní reakce nejen od spotřebitelů, ale také od firem, které znovu získávají víru v budoucnost. A dále: v ekonomice evropských zemí hrají významnou roli peníze, jež pomohou z krize a budou navázány na udržitelnost, digitalizaci a strukturální reformy. Myslím, že máme svým způsobem štěstí, že se z krize můžeme snadno vymanit.

A konečně: někdy si příliš stěžujeme. Zapomeňme na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Inflace

Osobní finance

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější