Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman už podle senátního výboru nezvládá roli prezidenta. Ztratil se v tom, co má dělat, říká Fischer

Prezident Miloš Zeman podle senátorů už nezvládá plnit svou roli. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman podle senátorů už nezvládá plnit svou roli. Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman není podle senátního výboru nadále schopen vykonávat svůj úřad. Podle senátora Pavla Fischera se u kauzy Vrbětice ukázalo, že prezident přestal vnímat svou roli. „Začal ohrožovat nejen občany České republiky, ale i další instituce,“ tvrdí šéf výboru.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost velmi ostře vystoupil proti hlavě státu. Prezident Miloš Zeman podle něj není nadále schopen vykonávat svůj úřad. Výbor přijal usnesení, v němž navrhuje celému Senátu, aby tuto skutečnost konstatoval v souladu s článkem 66 ústavy.

„Senát PČR vědom si své nenahraditelné funkce při ochraně ústavního systému a jeho funkčnosti a s ohledem na základní hodnoty, na nichž je ústava vystavěna, vyslovuje se v souladu s ústavním článkem 66 (věta první) ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava ČR, ve znění pozdějších ústavních zákonů, že Miloš Zeman není schopen vykonávat úřad prezidenta republiky,“ stojí v přijatém usnesení výboru.

Podle členů výboru se to projevilo zejména v souvislosti s kauzou Vrbětice. Ve Fischerově zpravodajské zprávě je uvedeno, že Zeman ztratil schopnost orientovat se v prostoru a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější