Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Agrofert byl u nás vždycky velké a citlivé téma. Nesledujeme ale, jestli firma patří Frantovi, nebo Lojzovi, říká šéf správy rezerv

Pavel Švagr. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Pavel Švagr. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Společnosti skupiny Agrofert premiéra Andreje Babiše získávají největší objem zakázek na ochraňování strategických zásob potravin. Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr vysvětluje, proč tomu tak je a co se změní poté, co byl Babiš zapsán do evidence skutečných majitelů firem jako vlastník Agrofertu. Hodnotí také, jak pandemie prověřila připravenost tohoto státu na krize. „Jak zodpovědný je establishment, tak vypadají zásoby hmotných rezerv,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Největší objem peněz za strategické zásoby potravin vyplácíte firmám z holdingu premiéra Andreje Babiše. Čím to je?

Na první pohled to vypadá, že firmy Agrofertu tu mají dominantní postavení. Ale to je dáno silnou pozicí koncernu na českém trhu. Nevytváříme speciální podmínky pro Agrofert. Prostě se udělá soutěž, přihlásí se firmy a my vybereme tu, která nabídne nejlepší podmínky, samozřejmě při dodržení zákona o zadávání veřejných zakázek. A pokud pak naplňuje smlouvu, tak už nesledujeme, komu patří, jestli Lojzovi, nebo Frantovi.

Není to chyba, zvláště za situace, kdy Andrej Babiš stojí v čele této vlády a Evropská komise konstatovala, že stále ovládá Agrofert? Není to pro vás impulz k tomu, abyste se zabývali tím, komu ta firma skutečně patří?

My postupujeme podle

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější