Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Covidové certifikáty mají být podle EU zdarma. Praktici ale podle návrhu zákona, který není potřeba, mohou chtít poplatek

Covidový certifikát v podobě QR kódu v aplikaci Tečka. Ilustrační foto: Sandra in the sun, Adobe Stock
Covidový certifikát v podobě QR kódu v aplikaci Tečka. Ilustrační foto: Sandra in the sun, Adobe Stock

Covidové certifikáty EU si už lidé s alespoň jednou dávkou vakcíny, po testu nebo prodělání covidu-19 mohou stahovat na webových stránkách ocko.uzis.cz, ministerstvo zdravotnictví k nim ale teprve tento týden poslalo do Sněmovny novelu zákona. V něm navrhuje mimo jiné možnost platit praktickým lékařům za vystavení certifikátu. Podle expertů přitom takový zákon vůbec není potřeba.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Digitální covidový certifikát EU si může od úterý každý, kdo se nechal naočkovat alespoň jednou dávkou, otestovat antigenním nebo PCR testem či prodělal covid-19, vytisknout nebo stáhnout na stránkách ocko.uzis.cz. Přestože se certifikáty už vydávají, připravilo ministerstvo zdravotnictví novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která je podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) k vydávání certifikátů nutná, „abychom byli v souladu s nařízením EU“.

„Dnes jsem předložil novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, týká se tzv. covid pasů,“ řekl v pondělí novinářům Vojtěch. Přiznal zároveň, že je to už druhá varianta návrhu. Tu první předložil minulé úterý jeho předchůdce ve funkci Petr Arenberger, v legislativní nouzi ale nebyla schválena.

„Upravil jsem návrh tak, aby byl zúžen jen na technické otázky a nutnost vydávání covidových certifikátů, abychom byli v souladu s nařízením EU,“ doplnil Vojtěch.

Jenže nařízení EU, které by měla schválit Rada EU (všechny členské státy) a Evropský parlament, je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Evropská unie

Očkování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější