Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Vláda v nedůvěře, Piráti na sešupu, Aragorn režisérem a děti v depresi

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Ahoj, lidi, my jsme Deník N a tohle je vaše šťastné úterý. Dění shrnuje v Notesu Ivan Adamovič.

Ve čtvrtek se uskuteční mimořádná schůze Sněmovny, na níž budou poslanci hlasovat o nedůvěře vládě. Důvěra je věc vrtkavá. Podle Ivana Bartoše vláda důvěru ztratila, podle Markéty Pekarové Adamové ji ani nikdy neměla. Každopádně k vyslovení nedůvěry je třeba 101 hlasů. Rozhodujícím jazýčkem budou, tak jako často, komunisté. Třetím, který se směje, je Miloš Zeman. Pokud by byla nedůvěra vyslovena, bude na tahu právě on.

Mezitím v průzkumech veřejného mínění: Piráti ztrácejí, dotahuje se na ně jak hnutí ANO, tak koalice Spolu. O tom, že lidé skutečně jako tonoucí sahají po každé naději, svědčí i posilování Přísahy Roberta Šlachty.

Rada ČT hledala právní kancelář, která má posoudit, zda je ředitel České televize ve střetu zájmů. Některým radním vadí, že výběr kanceláře nebyl nijak zdůvodněn a že jde o neznámou firmu.

Ode dneška měl mít každý občan nárok na dva PCR testy měsíčně zdarma. Ministerstvo zdravotnictví, které tuto změnu slíbilo, ale neposlalo laboratořím včas nutné pokyny, a proto se řada z nich na nový systém nestačila připravit.

Nebe se stává riskantním místem nejen nad Běloruskem, ale i nad Ruskem. Opoziční politik a předseda strany Otevřené Rusko si chtěl z menšího ruského letiště zaletět za přáteli do Polska, byl ale příslušníky FSB vyveden z letadla a ocitl se ve vazbě. Organizace ke konci května ukončila činnost poté, co se začaly zpřísňovat zákony s cílem postihovat opoziční politiky.

Nadcházející mistrovství Evropy ve fotbale nebude fér. Může za to rozhodnutí, že se zápasy budou odehrávat v mnoha zemích, což povede k tomu, že někteří fotbalisté budou muset létat letadly sem a tam jak zmatené včely. Zbývá jen doufat, že nebudou muset startovat z Ruska nebo přelétávat Bělorusko.

Stává se vám, že když se díváte na film či posloucháte hudbu, úplně vás pohltí? Pakliže ano, jste také náchylní slyšet hlasy duchů, andělů či dalších podobných entit. K takovému záběru došli dva britští výzkumníci, kteří porovnávali psychické vlastnosti spiritistických médií s běžnou populací. Schopnost ponořit se do vlastních představ je významnou predispozicí pro vnímání paranormálních jevů. Svým způsobem vědci dokázali, že všichni spisovatelé a vůbec tvůrci umění jsou – média.

Když Aragorn usedne na režisérkou stoličku, nemusí se mu dařit stejně jako v souboji na meče. Viggo Mortensen má za sebou režijní debut Ještě máme čas. Možná si tím filmem chtěl vyříkat něco nevyřčeného se svým otcem, ale divák si klade otázku, proč do toho zatahuje i publikum.

„Nejvíc máme pokusů o sebevraždu.“ Když vám takovou větu řekne primářka oddělení dětské psychiatrie, tušíte, že rozhovor pořízený Renatou Kalenskou nebude úplně radostné čtení. Křivka přibývajících případů, které musejí dětští psychiatři řešit, strmě roste, bezpochyby jako důsledek pandemie. U dětí roste sociální fobie. „Nejdřív k nám chodily děti, které nechtěly zůstat doma, a teď chodí děti, které vůbec nejsou schopny se do školy vrátit.“

Co si zítra nalistujete v tištěném vydání:

– Osud vlády mají v rukou komunisté
– Rada ČT se pře o posudek na ředitele Dvořáka
– Proč jsou věci dražší a v čem se Česko liší
– V pasti Hongkongu, jenž se stal vězením
– Další zatčený v letadle. Nyní v Rusku
– Tři týdny po prvním očkování měly těžký průběh desítky lidí
– Trauma občas způsobí i běžné fyzické tresty, říká psycholog
– Komentář: Skotští pořadatelé nezvládli situaci, fotbal prohrává
– Jak slyšet hlasy a mít z toho radost
– Nevadilo mi dělat Milošovi servis, říká Martina Formanová

Přejeme příjemné čtení.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější