Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Požadavky Prahy jsou extrémní, říká Babiš o „úřednické čtvrti“. Stěhovat se má 115 domů, ty historické chce otevřít lidem

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pražský primátor Zdeněk Hřib dnes s premiérem Andrejem Babišem řešili možnou úřednickou čtvrť v Letňanech. Hřib navrhl, že by její součástí měla být i nemocnice a kapacity pro administrativu a bydlení. Praha zároveň žádá, aby na město přešly uvolněné budovy Nemocnice Na Bulovce a karlínských kasáren a aby stát financoval výstavbu městského okruhu ve výši přibližně 60 miliard. Premiér v rozhovoru pro Deník N říká, že Praha požaduje až příliš.

Jak se stavíte k podmínkám, které vám představil primátor Hřib?

Pan primátor přišel s mnoha návrhy. Například u vnitřního okruhu Prahy uvedl argument, že v Brně stát okruh zaplatil, tak proč ne v Praze. My to vnímáme tak, že Praha přiznává, že nemá peníze, protože chce stavět metro a jiné věci. Budeme o tom uvažovat, ale podle mě tam tenhle požadavek nepatří.

Jinak si myslím, že jsou požadavky Prahy velké, možná až extrémní. Primátor nevnímá, že máme zákony o majetku a převodu. Jeho představa byla taková, že nám dá Letňany a my na oplátku Karlín a Bulovku a bude to celé zdarma. U ocenění jednotlivých budov už je ale velký rozdíl. Městský okruh je pak ještě něco navíc. Plus bychom jako stát měli postavit v Letňanech nemocnici, administrativní čtvrť a ještě byty.

Co bude s těmi historickými budovami, které by se po výstavbě úřednické čtvrti uvolnily?

Ty si samozřejmě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější