Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jsme všichni potenciální spiritistická média? Výzkum lidí, kteří „rozmlouvají s duchy“, má smysl

Duchové neexistují. To neznamená, že s nimi nemůžete rozmlouvat. Je to na vás. Foto: Adobe Stock
Duchové neexistují. To neznamená, že s nimi nemůžete rozmlouvat. Je to na vás. Foto: Adobe Stock

Spiritistická média běžně zažívají zkušenosti, které můžeme označit jen jako obrazové či sluchové halucinace. Na rozdíl od pacientů psychiatrických léčeben se s nimi ale dokážou běžně vyrovnat. Jaké je jejich tajemství? Nejsme podobně predisponovaní my všichni? Na to se pokusil nalézt odpovědi nový výzkum britských vědců.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zlatá léta spiritismu jsou už dávno za námi. Zatímco po roce 1918 se k tomuto náboženskému hnutí hlásilo až půl milionu obyvatel Československa a v našem jazyce k tématu vycházely hned dva odborné časopisy, dnes se víra v komunikaci s duchy zemřelých odebrala spíše do ústraní. Pokud vynecháme táborové hrátky, nejčastěji se s ní setkáme v rámci alternativní religiozity po boku takových technik, jako jsou bílá magie nebo věštění z karet. Už krátká procházka po centrech velkých měst nebo návštěva specializovaných internetových stránek ovšem ukazuje, že nejrůznější spiritistická média nemají nouzi o práci ani dnes.

Z odborného hlediska se přitom jedná o nesmírně zajímavé jedince. Pokud nám někdo poví, že k němu promlouvá Bůh, možná ho budeme považovat za poněkud zvláštního (nebo dokonce vyvoleného), ale v zásadě nevybočujícího z historické normy naší západní civilizace. Pokud nám někdo poví, že má v lednici průchod k vyšším rovinám existence, naší reakcí bude zřejmě volat specialisty na mentální zdraví. Sdělení, že nám pomůže kontaktovat mrtvou babičku, se potom nachází přesně na pomezí těchto dvou krajních možností.

Náboženské a duchovní zážitky, mezi které můžeme zařadit nejrůznější zjevení, ať už bohů, bohyň nebo jiných spirituálních entit, případně kontakt se sférami bytí normálně nepřístupnými lidem, tak představují zajímavý fenomén na hraně psychického zdraví a nemoci. I z tohoto důvodu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější