Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O šesti krocích, které by Spojené státy měly udělat na obranu demokracie

Tak co s tím uděláte, pane prezidente? Foto: ČTK/AP
Tak co s tím uděláte, pane prezidente? Foto: ČTK/AP

Odkazy Martina M. Šimečky: Demokracie je ve světě na ústupu, nebo alespoň ta, kterou nazýváme liberální demokracie, protože například Viktor Orbán tvrdí, že právě Maďarsko je příkladem skutečné demokracie, domnívají se šéfové dvou vlivných lidskoprávních organizací. A nabízejí návod, co by se mělo dělat.

Předseda organizace Freedom House Michael Abramovitz a ředitel Globální nadace pro ukončení moderního otroctví (v originále Global Foundation to End Modern Slavery) Alex Thier jsou přesvědčeni, že autoritářské režimy (včetně Orbánova) jsou nebezpečnými vyzývateli demokracie a ve svém společném textu píšou o šesti krocích, které by USA měly podniknout pro záchranu demokracie ve světě. Prezident Joe Biden prohlásil, že „otázka, zda naše demokracie přežije, je stará a zároveň naléhavá“ a že musíme diktaturám dokázat, že se mýlí, pokud spoléhají na úpadek demokracie.

Jak by tedy měla vypadat americká „demokratická strategie“? Zde je šest kroků, které by měla Bidenova vláda podle nich udělat.

  1. Spojené státy by měly výrazně

    Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Odkazy Martina M. Šimečky

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější