Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rada ČT se pře o zadání posudku, který má rozhodnout o Dvořákovi. Má ho dělat kancelář bez referencí a webu

Bitva o ČT a jejího ředitele Dvořáka se vede na demonstracích (snímek je z demonstrace, která se konala 17. 11. 2020), ve Sněmovně a stále intenzivněji také v Radě ČT. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Bitva o ČT a jejího ředitele Dvořáka se vede na demonstracích (snímek je z demonstrace, která se konala 17. 11. 2020), ve Sněmovně a stále intenzivněji také v Radě ČT. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Část radních ČT protestuje proti výběru právní kanceláře, která má zpracovat posudek údajného střetu zájmů generálního ředitele Petra Dvořáka. Rada e-mailovým hlasováním vybrala firmu Rex.Law a advokáta Šimona Petáka. Podle nespokojených radních byl ale výběr netransparentní. Také veřejnoprávní televize, která má posudek zadat, chce nejprve bližší informace týkající se například jeho ceny.

Radu ČT rozděluje krok, který měl původně vyjasnit, zda je generální ředitel Petr Dvořák ve střetu zájmů. Má to totiž rozhodnout právní kancelář, kterou Rada podle některých svých členů vybrala netransparentně. Zpracování analýzy přitom musí zadat vedení veřejnoprávní televize, Rada sama nemá právní subjektivitu. Nespokojení radní chtějí televizi vyzvat, aby do vyjasnění pochybností posudek nezadávala.

Posudek je přitom jedním z kroků klíčových pro Dvořákův další osud. Předseda televizní rady Matocha už dříve avizoval, že pokud konstatuje u ředitele střet zájmů, zváží Rada hlasování o Dvořákově konci.

„My napíšeme generálnímu řediteli dopis, v němž ho vyzveme, aby tu službu v žádném případě neobjednával do té doby, než budou v Radě vyjasněné pochybnosti,“ řekl Deníku N radní Zdeněk Šarapatka s tím, že k tomuto kroku se podle něj připojí nejméně tři radní.

Rada má nyní pouze jedenáct členů, třem radním vypršel v neděli mandát a jeden, Maxmilián Kašparů, na něj v březnu ze zdravotních důvodů rezignoval. Novou čtveřici radních Sněmovna dosud nezvolila.

Česká televize Deníku N potvrdila, že vybranou kanceláří je firma

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Veřejnoprávní média

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější