Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vláda lidi v pandemii buzerovala, ti už jí nevěří, tvrdí opozice. O nedůvěře se bude hlasovat ve čtvrtek, rozhodnou komunisté

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Opoziční strany vyvolávají čtyři měsíce před volbami hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše. Strany obou opozičních koalic dnes předaly podpisy pro vyhlášení mimořádné schůze šéfovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO). Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura oznámil, že schůze se uskuteční ve čtvrtek v devět hodin.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Považujeme za důležité, aby se každá poslankyně a každý poslanec postavil a řekl, jestli vláda důvěru má,“ řekl Stanjura. Podle šéfa klubu ODS nesmí opozice rezignovat na základní principy. „Jedním z pilířů parlamentní demokracie je, že se vláda opírá o většinu v Poslanecké sněmovně. Vláda sama měla požádat o důvěru. Je povinností demokratické opozice ověřit, jestli důvěru má, nebo nemá,“ řekl Stanjura.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že jedním z důvodů pro vyslovení nedůvěry je střet zájmů předsedy vlády Andreje Babiše. „Potvrdil jej finální a závěrečný audit Evropské komise. Reálně hrozí, že dotace místo Agrofertu zaplatí občané,“ řekl Bartoš. Předseda Pirátů také připomněl, že policie Babiše chce stíhat kvůli kauze Čapí hnízdo. „Česká republika by neměla mít v čele člověka s takovým obviněním,“ řekl Bartoš.

Vláda podle něj ztratila důvěru lidí. To zmínil na společné tiskové konferenci i předseda hnutí STAN Vít Rakušan. „My chceme ukázat, že zastupujeme veřejnost. To je jen začátek, to skutečné otočení listu snad přijde na podzim,“ řekl Rakušan.

Podle předsedy Starostů a nezávislých je důležité, aby platila zákonnost. To podle jeho mínění vláda nedodržuje. „Vláda na lidi tlačila a v pandemii je buzerovala, sama zákony porušovala. Máme minimálně 10 případů, kdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hlasování o nedůvěře vládě

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější