Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PCR testy zatím v mnoha laboratořích zdarma nejsou. Ministerstvo poslalo pokyny na poslední chvíli

Na PCR test se v některých odběrových místech čeká i déle než týden. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Na PCR test se v některých odběrových místech čeká i déle než týden. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ode dneška měl mít každý nárok na dva PCR testy měsíčně zdarma. Ministerstvo zdravotnictví, které tuto změnu slíbilo, ale neposlalo laboratořím včas nutné pokyny, a proto se řada z nich na nový systém nestačila připravit. Lidé, kteří tyto testy potřebují například kvůli plánované cestě do zahraničí, si je zatím u velké části laboratoří budou muset zaplatit ze svého, nebo hledat jiné místo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Měl to být vstřícný krok vůči Čechům, kteří se vydají do zahraničí. Zatímco dosud museli k ceně dovolené přičíst i náklady na PCR testy, nově měl tento výdaj odpadnout.

Ačkoliv ministerstvo zdravotnictví tuto změnu oznámilo už 24. května, laboratořím poslalo potřebnou metodiku až včera, některé z nich ji zatím stále nemají. Laboratoře tak například nevědí, jak přesně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Testování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější