Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kapesníčky ze stolu nikdy neschovávám, týrané ženy nechávám rozmluvit, říká pracovnice azylového domu

Pobyt v azylovém domě je podle Lenky Uhříčkové pro mnohé rodiny začátkem nového života. Foto: archiv Lenky Uhříčkové
Pobyt v azylovém domě je podle Lenky Uhříčkové pro mnohé rodiny začátkem nového života. Foto: archiv Lenky Uhříčkové

Lenka Uhříčková pomáhá v trutnovském azylovém domě Most k životu obětem domácího násilí. „Potřebují dodat chuť do života a připomenout si, že může být krásný,“ říká v rozhovoru sociální pracovnice.

Jaký typ žen přichází do azylového domu?

Když beru v potaz případy, kdy nám policie nebo sociální pracovníci dovezli ženy s dětmi, byly to obyčejné ženy ve středním věku. Ženy vzdělané, schopné, které celý život pracovaly.

Měla jsem případy, kdy si žena zařídila všechno úplně sama, od psychologa až po nové bydlení. Dokonce pomáhala i ostatním klientkám, které potkal podobný osud. Snažila se je motivovat, aby život vzaly do vlastních rukou a nenechaly se ovládat druhými.

Každý případ je jiný a oběti si s sebou nesou různé zkušenosti a vzpomínky. Můžete ale říct, v jakém stavu přicházejí?

Máte pravdu, každý případ je úplně jiný. Některé ženy se chtějí vrátit do svého domova, protože tam mají rodinu. Jde o stabilizované klientky, které uklidnil fakt, že agresor je například ve vězení, mají čas se připravit na konfrontaci a mezitím si pročistit myšlenky, aby opět mohly fungovat.

Je běžné, že sedím naproti zubožené ženě, která je zmatená a neví, co má dělat. Kapesníčky ze stolu nikdy neschovávám. Každá žena je citlivá na určitý podnět, o kterém ale nevím. Musím tedy být velmi opatrná, abych na něj přišla. Proto s klientkou vedu jenom lehký kontaktní rozhovor, ale v žádném případě na ni netlačím.

Pokud se mnou o svých traumatech nechce mluvit, ujistím ji, že nemusí, a až bude chtít vyslechnout, jsem tady pro ni každý den.

Nejste terapeut ani psycholog, ale sociální pracovník. Jak dokážete klientům pomoci?

Všechny dopředu upozorním, že vím spoustu věcí, ale nejsem psycholog. Je na nich, jestli mě budou brát jako vrbu, která je dopodrobna vyslechne.

Jsem opatrná, protože když se člověku, který je zlomený a prožívá těžkou situaci, špatně poradí nebo se před ním zvolí špatná slova,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chudoba

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější