Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Andrej má stát. Stát má maso. Andrej má firmu. Firma hlídá maso. Andrej se má!

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Dneškem se opět otevřely restaurace, kluby či sportoviště a vy si můžete jako každý všední den otevřít Notes. Sepsal ho Jan Moláček.

Pro případ nečekané krize má stát strategické zásoby obilovin, oleje, masa a dalších potravin. Na tom by nebylo nic zvláštního. V Česku bohužel ale není nic zvláštního ani na tom, že většinu těchto zásob pro stát skladují firmy z premiérova podnikatelského impéria. Podle zjištění Elišky Hradilkové Bártové za to Agrofert inkasuje od státu 170 milionů korun ročně.

Tři týdny po první dávce očkování by podle ministerstva zdravotnictví měly stačit, aby člověk nemusel absolvovat pravidelné antigenní testy. Jenže to má háček v nemocnicích už skončily desítky pacientů s komplikovaným covidem, přestože už měli první injekci tři týdny za sebou. Podrobnosti zjišťovaly Iva BezděkováMarkéta Boubínová.

Expremiér Vladimír Špidla věří, že do voleb projde Sněmovnou důchodová reforma, s níž jako poradce pomáhá ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové. V rozhovoru s Hanou MazancovouMichalem Tomešem také mluví o neutěšených preferencích sociální demokracie, kterou kdysi vedl.

Bude jedna z připravovaných továren na baterie do elektromobilů koncernu Volkswagen stát v Česku? Jednání finišují, podle Michala Tomeše jsou obě strany optimistické, zda oprávněně, se dozvíme v řádu týdnů.

Lenka Vrtišková Nejezchlebová má v naší dnešní nabídce hned dva skvělé rozhovory. V prvním jí Martina Formanová vypráví o tříletém období, během kterého se vyrovnávala s odchodem svého manžela, režiséra Miloše Formana. Ale také o knize, kterou napsala, o feminismu a spoustě dalších věcí. Druhou zpovídanou je psycholožka Zuzana Masopustová a rozhovor se týká především psychických problémů, které nekonečný rok s koronavirem způsobil dětem.

Z Česka odletělo zhruba sedmdesát ruských diplomatů, zaměstnanců ambasády a rodinných příslušníků. Do konce května jim čas na opuštění republiky dala vláda. Jejich odlet zdokumentoval s fotoaparátem Gabriel Kuchta.

Ruští diplomaté opouštějí Česko. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Naše sesterská redakce slovenského Denníku N vydává ve slovenštině pozoruhodnou knížku Do tmy rakouské autorky Julie Ebnerové, která pod různými identitami pronikla mezi různé extremistické skupiny. Kolega Mirek Tóda s autorkou mluvil o knize, práci na ní i unikátních zkušenostech, které díky ní získala.

Také už vás nebaví věčné mudrování o tom, co udělaly špatně ženy, které se staly oběťmi sexuální agrese? Je neuvěřitelné, kolika lidem nestačí prostá odpověď – nic. Evu Mošpanovou už nepochopení jednoduché skutečnosti, že za obtěžování a násilí vždy může pachatel, nikdy oběť, nebavilo natolik, že o něm sepsala skvostně sarkastickou Baladu o ideální oběti.

Za tři týdny se v Íránu konají prezidentské volby, ale už nyní „volila“ takzvaná Rada dohlížitelů, která z 600 zájemců o úřad vybrala sedm. Pozadí, význam i širší souvislosti voleb v teokracii, v níž hlavní moc tak jako tak třímá ajatolláh Alí Chámeneí, rozebírá Břetislav Tureček.

Co se píše jinde:

Podle serveru Seznam Zprávy podal Agrofert žalobu k Soudnímu dvoru EU na Evropský parlament. Ten totiž loni schválil rezoluci o střetu zájmů Andreje Babiše. Agrofert si chce podle Seznamu vysoudit přístup k dokumentům, na základě kterých poslanci podle něj hlasovali.

Hospodářské noviny informují o studii, podle které mají čeští ministři nejnižší účast na zasedáních Rady EU ze všech zemí, které v příštích dvou letech čeká předsednictví, což je kromě nás ještě Slovinsko, Francie a Švédsko. Z 97 schůzek se členové Babišovy vlády účastnili jen čtyřicetkrát.

Nezávislý maďarský investigativní portál Direkt36 zjistil, že Orbánův režim štědře financuje opulentní životní styl synovi bývalého maďarského premiéra Józsefa Antalla. Peter Antall si založil think-tank, který finančně podporuje vláda, podrobný rozpis výdajů, který server získal, ale odpovídá spíše službám cestovní kanceláře pro náročné klienty.

V zítřejším tištěném Deníku N najdete:

  • Bartoš: Nebojím se Zemana ani Babiše. Otevřenost někdy bolí
  • Spolu může Feriho odchod ustát
  • Továrna na baterie může být v Česku
  • Vedle chrámu armády staví Rusko obří muzeum
  • Mladí a děti – „covidoví“ občané druhé kategorie

Z dnešního Notesu je to vše, z redakce Deníku N ještě jedna skvělá zpráva – ke čtenářům putuje další kniha z Edice N. Publikace Hledání českého příběhu je výběrem z komentářů a analýz, které u nás vyšly. Objednat si ji můžete zde.

Děkujeme za podporu a přejeme klidný týden.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější