Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čižinský jako kandidát Spolu vadí pražským sdružením. Rozpaky jsou i u Prahy sobě

Jiří Pospíšil (TOP 09) s Janem Čižinským (Praha sobě). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Jiří Pospíšil (TOP 09) s Janem Čižinským (Praha sobě). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Koalice Spolu zvažuje variantu, že by prázdné místo po Dominiku Ferim na kandidátce pro sněmovní volby zalepila populárním starostou Prahy 7 Janem Čižinským. Musel by však vyřešit problém, že ho na svá místa nechtějí místní organizace koaličních stran. Z možné kandidatury je rozpačitá i jeho domovská Praha sobě.

Možnost kandidatury starosty Prahy 7 Čižinského se řeší napříč všemi stranami pražské koalice. Deníku N to potvrdily zdroje z Prahy sobě, TOP 09, KDU i ODS. Stejnou informaci dříve přinesly server InfoSeznam Zprávy.

Krok by přitom dával smysl. Čižinský je úspěšný komunální politik, výrazné jméno má i v celé Praze, ostatně získal zde v posledních komunálních volbách nejvíce hlasů ze všech.

Bylo by tak téměř jisté, že by díky němu koalice mohla získat nějaké hlasy navíc. Zvláště ve chvíli, kdy kandidátku Spolu opustil populární Dominik Feri.

Stejně to vidí třeba politolog Josef Mlejnek. „Kandidatura Čižinského smysl dává, patrně by zvláště v Praze dokázal získat jistou podporu. Nicméně plnohodnotná náhrada

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dominik Feri

Praha

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější