Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fousek před volbami vyložil karty, Poborský ne. Nový šéf musí vrátit fotbalu důvěryhodnost

Karel Poborský usiluje o post předsedy Fotbalové asociace ČR. Foto: Josef Vostárek, ČTK
Karel Poborský usiluje o post předsedy Fotbalové asociace ČR. Foto: Josef Vostárek, ČTK

Těsně před začátkem mistrovství Evropy proběhne pro český fotbal možná o dost důležitější souboj – o post šéfa Fotbalové asociace České republiky (FAČR), na který kandidují Karel Poborský a Petr Fousek. Na jedné straně legenda českého fotbalu, která působí v předvolební kampani konzervativně, a na druhé dlouholetý funkcionář, který by zase ve vedení českého fotbalu rozpoutal revoluci. Vítěze čtvrtečních voleb čeká těžký úkol: po nedávných kauzách musí vrátit nejpopulárnějšímu sportu důvěryhodnost.

Fotbal u nás dlouhodobě srážejí kauzy a obvinění, které se nevyhýbají právě čelným představitelům asociace. Vzpomeňte na policejní razii v roce 2017, po které skončil ve vazbě Miroslav Pelta. Bývalý šéf českého fotbalu je stále souzen v kauze přerozdělování dotací do sportu. To mu ale nezabránilo v tom, aby na jaře kandidoval a také získal post šéfa Libereckého krajského fotbalového svazu.

Bývalý dlouholetý místopředseda Roman Berbr je zase mimo jiné obviněn z ovlivňování zápasů ve třetí nejvyšší lize, kdy jeho spříznění rozhodčí podle policie pomáhali pražskému Vyšehradu. Nebo z vyvedení peněz Fotbalové asociace ČR. Berbr se i vzhledem k pokračujícímu vyšetřování z fotbalového prostředí stáhl, stejně tak jako jeho manželka Dagmar Damková.

Nicméně kauza ohledně dezinfekce fotbalových šaten z loňského jara je spojovaná také s dosluhujícím šéfem FAČR Martinem Malíkem, který měl společně s Berbrem podepsat podezřelou smlouvu. Případem se rovněž zabývá policie.

Malík, kterého před čtyřmi lety do čela prosadil právě Berbr, si je ale nejspíš jistý, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější