Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V době ustupující pandemie dělá (nejen) Česko dál z mladých a rodin s dětmi občany druhé kategorie

Máme smůlu, tyto prázdniny si užijí jen ti starší. Ilustrační foto: Adobe Stock
Máme smůlu, tyto prázdniny si užijí jen ti starší. Ilustrační foto: Adobe Stock

Glosa Andreje Ruščáka: Evropská unie se sice dohodla na podobě covid pasů, které mají očkovaným usnadnit cestování v rámci jejích hranic, po státech Evropského hospodářského prostoru a Švýcarsku, zcela ale zapadla jedna politováníhodná skutečnost: mladí lidé jsou očkováni nikoliv vlastní vinou pozdě a děti zatím nemohou být očkovány vůbec. V době, kdy se očkování stává cestou k návratu plných občanských práv, mezi něž právo na volný pohyb patří, je mnohým čistě kvůli jejich věku nemilosrdně zavřena.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Původní návrh poslanců Evropského parlamentu vyzýval k tomu, aby členské státy zajistily zdarma testy pro ty, kteří očkovaní nejsou. A to proto, že v době, kdy zde jsou mnozí, kteří by se očkovat chtěli, ale nemohou, je omezování jejich občanských práv diskriminační.

S tím ale členské státy – a mezi nejhlasitější patřila Česká republika – nesouhlasily. Česká vláda místo toho zavedla s platností od 1. června čtyři antigenní testy na osobu měsíčně zdarma plus dva PCR testy zdarma. Připomeňme, že testy a očkování nejsou vstupenkou pouze k cestování, ale i k plnohodnotnému občanskému životu: koncertům, restauracím nebo dalším zařízením.

Tato situace je tak krizí generační solidarity: britská varianta covidu-19 je daleko nebezpečnější pro mladší lidi než původní čínská, od začátku bylo zcela správně opakováno, že chráníme ty opravdu nejzranitelnější, tedy především nejstarší a nemocné. Mladí lidé museli přistoupit na bezprecedentní omezení:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Život za covidu

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější