Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lídice zpívala Lidicím. Byl to dar pro moji duši, říká ekvádorská mezzosopranistka

Ekvádorsko-argentinská pěvkyně Lídice Robinsonová. Foto: L. Robinsonová
Ekvádorsko-argentinská pěvkyně Lídice Robinsonová. Foto: L. Robinsonová

Ekvádorská mezzosopranistka Lídice Robinsonová je členkou nejprestižnější opery v Latinské Americe a díky svému jménu, upomínce na nacisty zničenou obec, se cítí trochu být i Češkou, Jihoameričanek, které rodiče pojmenovali právě takto, je několik stovek.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Když jsem v Lidicích objala hrušeň, která zničení vesnice nacisty přežila, cítila jsem její energii. Stejně tak na mě mocně zapůsobilo sousoší lidických dětí, které nacisté zplynovali v Polsku. Je to těžké popsat, to jméno mi prostě bylo souzeno,“ říká osmačtyřicetiletá Ekvádorka Lídice Robinsonová a přitom si ve videorozhovoru otírá zvlhlé oči.

S lidickou hrušní. Foto: archiv L. Robinsonové

Proč jí to jméno její matka dala, to pěvkyně z Teatro Colón (Kolumbovo divadlo) přesně neví. „Jen mi vždycky říkala: ‚Buď hrdá, že nemáš obyčejné jméno jako ostatní.‘ Každopádně když se k Lídice přidalo v Ekvádoru neobvyklé příjmení Robinsonová, které matka jako potomkyně otroků získala po

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Hudba

Latinská Amerika

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější