Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Amazon narazil se žlutými hvězdami pro odpůrce očkování. Němci je zakázali, Češi věří samoregulaci

Použití žlutých hvězd na protivládních demonstracích odsoudili zástupci církví i izraelský velvyslanec. Foto: Adam Hříbal
Použití žlutých hvězd na protivládních demonstracích odsoudili zástupci církví i izraelský velvyslanec. Foto: Adam Hříbal

V různých zemích se různě – zřejmě i na základě vlastní minulosti – vypořádávají s tím, že odpůrci očkování užívají šesticípé žluté hvězdy po vzoru Židů, které k jejich nošení nutili nacisté. Nejnověji s nimi narazil obchodní gigant Amazon, který o víkendu nabídl do prodeje trička s nápisem „neočkovaný“ uvnitř hvězd. A za obří kritiky je stáhl.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Poslala jsem dotaz prodejci, z čeho to tričko je. Jestli čistý nacismus, nebo nacismus s polyesterem. Dám vědět.“

Když Amazon o víkendu nabídl za sedmnáct dolarů trička s natištěnou žlutou šesticípou hvězdou a nápisem „not vaccinated“ v jejím středu, vysloužil si na Twitteru smršť uštěpačných poznámek. Po několika hodinách zboží stáhl.

Trička přes Amazon nabízel prodejce 27 Threads.

Amazon narazil zhruba ve stejnou dobu jako jedna mnohem menší prodejna klobouků v Nashvillu. Její majitelka se vyfotila s připnutou žlutou hvězdou a zmíněným nápisem – a vzápětí firma Stetson oznámila, že do prodejny přestane dodávat zboží. Ovšem prodejna klobouků bez legendárních stetsonů, to je něco jako česká turistická hospoda bez smaženého sýra.

https://twitter.com/rmayemsinger/status/1398878705313665028

Není bez zajímavosti, že Amazon se trika se žlutou hvězdou, symbolem nacistické perzekuce Židů, pokusil prodávat už loni v září. A jak upozornil izraelský server Ynetnews, také je brzy stáhl z prodeje. I tehdy šlo o prodejce, který prostě využil možnosti a sílu Amazonu, aby přes něj nabídl svůj produkt zákazníkům.

V Česku pokus přivlastnit si žluté hvězdy selhal

Českem vlna šesticípých žlutých hvězd, použitých v duchu „my jsme ti utlačovaní“, prošla v lednu na demonstracích proti vládním protiepidemickým opatřením. Tehdy očkování teprve začínalo a rychlost epidemie, stejně jako zátěž nemocnic byly enormní.

Jenže žlutá hvězda, kterou použili aktéři demonstrací,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Historie

Očkování

Protest proti koronavirovým opatřením

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější