Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přátelé nám po sedmnácti letech připomněli, proč museli skončit, i když to fanouškům rvalo srdce

Přátelé se po sedmnácti letech vrátili na obrazovky. Foto: HBO
Přátelé se po sedmnácti letech vrátili na obrazovky. Foto: HBO

V dnešní atomizované společnosti, která už se nesoustřeďuje okolo televizní obrazovky se stejnou univerzalitou jako dřív, už lze jen vzpomínat na doby, kdy existovaly opravdové televizní fenomény. Jedním z největších pak byli Přátelé – určující seriál devadesátých let, jehož dopad se dá jen těžko přesně změřit. Průměrná sledovanost činila 25 milionů diváků na epizodu jen ve Spojených státech a finále sledovalo v roce 2004 více než 50 milionů Američanů. Málokdo věřil, že se hvězdný tým někdy znovu setká, v roce 2021 se tomu tak ale nakonec stalo. Tedy jak se to vezme…

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Přátelé: Znovu spolu je devadesátiminutové setkání celého osazenstva, jež lze nyní zhlédnout na HBO a jejích streamovacích platformách. Bohužel se nejedná o plnohodnotný film, ale spíš televizní besedu, jakousi dlouhou talk show smíšenou s filmem o filmu.

Přesto jde o velkou událost, vždyť šestice proslavená touto megashow se doposud tvrdohlavě vyhýbala tomu být opět postavena na jedno pódium. Vidět tedy všechny Přátele pohromadě je pro generaci, která spolu s nimi vstoupila do dospělosti, vskutku výjimečným zážitkem, u nějž se naplno mísí radost se smutkem.

Čas nezastavíš

Abychom pochopili emoce spojené s tímto setkáním, musíme se vrátit tam, kde jsme Přátele opustili.

Genialita jejich finále spočívá v jednoduchém, ale působivém způsobu, jakým

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Seriály

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější