Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na baru je místo alkoholu sunar a plyšáci. Zavřený klub ožil, pomáhají v něm lidem, pro něž je i second hand moc drahý

Šatník Vesna pro lidi v nouzi otevřel před několika týdny na Dominikánské ulici v Brně. Denně sem přijdou desítky lidí, kteří potřebují oblečení, boty nebo drogerii. Foto: Jana Ustohalová, Deník N
Šatník Vesna pro lidi v nouzi otevřel před několika týdny na Dominikánské ulici v Brně. Denně sem přijdou desítky lidí, kteří potřebují oblečení, boty nebo drogerii. Foto: Jana Ustohalová, Deník N

Před třemi týdny otevřel v Brně v bývalém klubu Eleven na Dominikánské ulici šatník pro chudé rodiny. Znovuvzkříšený ženský vzdělávací spolek Vesna tak díky mnoha dobrovolníkům a dárcům, kteří se rekrutují z obyčejných Brňanů, pomáhá potřebným lidem.

„Najdeš si spinkáčka? Koukej, tenhle je pěkný!“ sklání se otec k asi dvouleté holčičce s batůžkem na zádech, která stojí u vchodu před velkým nákupním košíkem napěchovaným plyšáky. Holčička si vybere medvídka, ještě se prohrabe vedlejší hromadou, ale tatínek už odchází k regálům s oblečením, kde potřebuje ještě vybrat pár kousků.

V sobotní podvečer se hromadami oblečení, bot, domácích potřeb, hraček nebo knížek probírá několik lidí. Věci se tady moc neohřejí, krabice autíček, která se tu objevila odpoledne, se prakticky rozebrala do hodiny.

Na baru teď místo lahví s alkoholem najdete vyskládané krabice sunaru, batolecí lahvičky, plyšáky, plínky a krémy.

„Jsem tu už třetí sobotu. Mám dobrovolničení tady jako odpočinek,“ říká středoškolská profesorka dějepisu na prestižním brněnském gymnáziu a mezitím pomáhá jedné z klientek balit skleničky. V týdnu pomáhala třídit oblečení nebo stěhovat regály, které pro šatník vyrobili zaměstnanci Národního divadla. Bude tak víc místa na oblečení, ale také třeba na autosedačky nebo školní aktovky.

„Potřebovala bych nějaké oblečení na holčičky, bydlíme momentálně na utajené

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Chudoba

Pozitivní zprávy

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější