Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dostala jen čtvrtinu dluhu. Z vymáhání výživného se stává výnosný byznys

Exekutoři ví, že celé dlužné částky většinou nevymohou. FOTO: ČTK
Exekutoři ví, že celé dlužné částky většinou nevymohou. FOTO: ČTK

Vymahači dluhů objevili novou zlatou žílu: výživné. Oč se jedná, lze nejlépe vysvětlit na konkrétním příkladu. Pro dceru Petry Dancové vymohl exekutor skoro 32 tisíc korun. Na její účet ale přišlo jenom něco přes sedm tisíc, o zbytek vymožených peněz se podělili vymahači – advokát z nich dostal více než dva tisíce a exekutor přes 22 tisíc korun.

Petra Dancová je klientkou projektu VašeVýživné.cz, který slibuje „bezplatnou cestu rodičů ke spravedlnosti“. Provozuje ho Asociace neúplných rodin bratrů Petra a Filipa Sýkory. Ta spolupracuje s rokycanským advokátem Pavlem Truxou a dvěma pražskými exekutory, nechvalně proslulým Jurajem Podkonickým a Zuzanou Sobíškovou. Momentálně vymáhají výživné pro čtyři a půl tisíce dětí. A očekává se, že zájem o exekuce stoupne. Od července totiž začne platit zákon o náhradním výživném a podmínka, aby jej platil stát, spočívá v tom, že rodič předtím využije „všech zákonných možností“ – včetně podání návrhu na exekuci.

Ať nelituji

Čtyřicátnice Petra Dancová už přestala počítat s tím, že by někdy dostala od bývalého manžela alimenty na dceru a syna. Když se před lety rozváděli, nepracoval, matka také věděla, že nadělal spoustu dluhů. „Miloval

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější