Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bývalý eurokomisař Füle znovu spolupracuje s ministerstvem zahraničí. Velvyslanci radí o Střední Asii

Bývalý eurokomisař Štefan Füle. Foto: CC BY-SA 2.0 / Wikimedia commons
Bývalý eurokomisař Štefan Füle. Foto: CC BY-SA 2.0 / Wikimedia commons

Kdysi nejvlivnější Čech v Evropské unii znovu dochází do Černínského paláce. Bývalý eurokomisař Štefan Füle radí českým diplomatům a úředníkům ve věcech týkajících se Střední Asie. Již déle než rok přitom Füle působí rovněž jako poradce uzbeckého prezidenta Šavkata Mirzijojeva.

S ministerstvem zahraničí navázal bývalý český diplomat spolupráci před několika měsíci. „Je to pro mě způsob, jak si uchovat kontakt s institucí, kde jsem strávil většinu profesního života,“ potvrdil Deníku N sám Füle.

Ještě před působením v Evropské komisi byl Füle velvyslancem ve Velké Británii nebo v Litvě. Při svém odchodu z ministerstva před čtyřmi lety se Füle domluvil se státním tajemníkem resortu na tom, že může v budoucnu s ministerstvem znovu navázat spolupráci.

Bývalý eurokomisař nicméně odmítá, že by jeho současná práce byla předzvěstí návratu na ministerstvo nebo do české politiky. Rady poskytuje bezplatně.

„S ohledem na to, že jsem již rok a půl poradcem uzbeckého prezidenta, jsem lidem na ministerstvu nabídl regulérní brífinky a konzultace. Dohodli jsme se nicméně, že to nějakým způsobem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střední Asie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější