Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bartoš: Já v politice nelžu, i když otevřenost někdy bolí. Nebojím se Zemana ani Babiše

Předseda Pirátů a lídr koalice Piráti a Starostové Ivan Bartoš. Foto: Gabriel Kuchta / Deník N
Předseda Pirátů a lídr koalice Piráti a Starostové Ivan Bartoš. Foto: Gabriel Kuchta / Deník N

Příští vládu čeká spousta práce nejen s tím, jak udržet chod státu, ale zejména kde získat peníze na provoz základních služeb. Ivan Bartoš, kandidát na premiéra za koalici Starostů a Pirátů, v rozhovoru s Deníkem N varuje například před dluhovou a exekuční spirálou. Jeho koalice chystá fiskální „nakopávací“ balíček investic, záchranné práce ale podle něj musí pokračovat nejen směrem k firmám, ale i lidem. „Doba před covidem se už nevrátí,“ říká.

Průzkumy vaši koalici favorizují, chcete být příštím premiérem. Máte velké plány, zemi byste ale převzali ve špatném stavu. Nebudete se muset zaměřit spíše na řešení současných problémů, na přítomnost, než na dlouhodobé vize jako digitalizace či vzdělanostní ekonomika?

Netvařme se, že od tohoto momentu už jsou jenom volby a nová vláda. Máme před sebou ještě čtyři a půl měsíce práce ve Sněmovně a řešení aktuální situace.

Dívám se na čísla indexu schopnosti lidí splácet hypotéky a spotřebitelské úvěry, jdou strašně nahoru, takže dluhová a exekuční spirála se roztáčí už teď. Skončily různé programy, třeba pomoc s nájemným, takže před námi je na záchranné rovině hodně práce.

Program pro budoucnost České republiky jsme koncipovali jako realistický. Ukazuje i cestu, jak cílů dosáhnout. Jedna část je záchranná. Česká ekonomika, domácnosti a rodiny budou v danou chvíli potřebovat pomoc. Připravujeme fiskální nakopávací balíček investic do rozvojových částí, které nám ty peníze přinesou zpátky, ale i ty záchranné.

Nemůžeme firmy nechat padnout na dno. Vládní pomoc v době pandemie byla žalostná, dosáhli na ni ti největší či nejrychlejší klikači. Tohle je věc, kterou je potřeba řešit, a bude to ta aktuální pomoc, která bude stát peníze.

Jak si to představujete, něco jako pokračování Antiviru, který chce vláda vypnout? Či nějaké další kompenzační programy?

Kompenzační programy byly spíše udržovací. Potřebujeme využít spotřebu, která byla po dlouhou dobu u lidí zadržená. Naopak některé segmenty dlouhodobě rostly – e-shopy, digitální trh. Doba před covidem se už nevrátí.

Lidé, kteří se naučili nakupovat přes služby, které vám vozí až do domu, budou do kamenného obchodu s potravinami možná chodit spíše výjimečně, protože si v době covidu na tu službu zvykli.

Je potřeba firmám vyjít vstříc, zejména v oblasti investic, ne udržovat či konzervovat v budoucnu neperspektivní obory. Uvažujeme o tom a máme to spočítané, například zkrátit odpisy firmám, které využijí peníze v rámci modernizace. Je tam řada věcí, ale budeme muset řešit, jak ty peníze do ekonomiky dostat.

Z čeho by se to mělo platit? Výdajová stránka je už nyní velmi napjatá.

Náš program v jednotlivých resortech má finanční rámec, je na čtyři roky, ne na jeden, a je to ufinancovatelné. Obrovský prostor vidím na příjmové stránce rozpočtu, a to je otázka lidí na pracovním trhu.

V tuto chvíli, a Sněmovna to nechce řešit, máme 750 tisíc lidí v exekucích. Sto tisíc lidí zpátky v pracovním trhu přináší patnáct miliard na straně příjmů ze své práce, ze svého zdanění a toho, co platí zaměstnavatel. Když je dostanete zpátky do zaměstnání, nejsou to výdaje, ale příjmy.

Když chcete pracovat a jste zároveň pečující rodič, nevyplatí se vám mít krátký úvazek, protože přicházíte o peníze. Cestou je tedy například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější