Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tak obrovský nárůst případů jsem nezažila. Děti mají sociální fobie, ubližují si i drátky z roušek, říká primářka psychiatrie

Primářka dětské psychiatrie v liberecké nemocnici Šárka Konečná. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Primářka dětské psychiatrie v liberecké nemocnici Šárka Konečná. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Máme plno. Děti spí i na matracích a čekají na jipce, na hospitalizaci jsou fronty, říká v rozhovoru s Deníkem N primářka oddělení dětské a adolescentní psychiatrie Krajské nemocnice Liberec Šárka Konečná.

Asi před měsícem napsal psychiatr Tomáš Rektor na Facebook, že ve své ambulanci řeší stále více případů dětí, protože jsou depresivní, apatické, úzkostné, objevuje se u nich sebepoškozování a pokusy o sebevraždu. Jeho kolegové prý mluví o naprosté ztrátě návyků i o domácím násilí. Jakou zkušenost máte vy? Co pandemie dětem a adolescentům způsobila?

Loni v březnu to nejdříve vypadalo, že skoro nejsme potřeba. Všechno se zavřelo, navíc jsme dostali nařízení psychiatrickou péči hodně omezit, aby nedocházelo k migraci lidí. Dlouho se zdálo, že je klid.

S letním uvolněním se ale začala situace zhoršovat a to, co se děje od podzimu doteď, jsem nikdy za svou praxi neviděla. Máme obrovský nárůst nových případů. Od říjnového uzavření škol se zvyšuje množství dětí jak na hospitalizaci, tak v ambulanci.

Od ledna tlak na péči cítím ještě mnohem větší. Týká se to celého spektra psychiatrických poruch. U nás na ambulanci i na oddělení jde zejména o dospívající.

Dá se říct, že se vám počet dětských a adolescentních pacientů zdvojnásobil?

Rozhodně se zvedlo množství akutních ambulancí, tedy pacientů, kteří nejsou objednaní, ale péči potřebují hned. Nebo ze dne na den.

Můžete uvést, jaké případy to bývají?

Akutní případy se týkají zejména sebevražedných myšlenek, nebo přímo pokusů o sebevraždu a depresivních obtíží, kdy se to téma doma otevře a rodiče samozřejmě hned hledají pomoc, protože mají strach. Často třeba z většího sebepoškozování. Určitě máme více dětí, které přicházejí s psychotickými obtížemi, to znamená onemocněními ze spektra schizofrenního okruhu.

Jsou to noví pacienti? Nebo se zhoršili ti dosavadní?

Obojí. U pacientů, které mám v péči, se zvýšila frekvence, s jakou sem musí chodit na kontroly. Určitě hodně přibylo i nových pacientů. Dříve to tu fungovalo tak, že jsme měli třeba dvě akutní ambulance za týden. Teď jsou třeba tři denně.

Obrovsky se zvýšil počet slečen s poruchou příjmu potravy. Asi desetinásobně. Teď jsem počítala, že jsem jich v ambulanci měla za týden

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější