Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Od ozdob až k šéfkám: Mexičanky s kokainem a kalašnikovem uprostřed mafie, kde jinak dominují muži

Emma Coronelová Aispurová je manželkou nejznámějšího mexického mafiána současnosti. Foto: ČTK, AP Photo/Mark Lennihan
Emma Coronelová Aispurová je manželkou nejznámějšího mexického mafiána současnosti. Foto: ČTK, AP Photo/Mark Lennihan

V únoru Američané zatkli Emmu Coronelovou, manželku slavného mafiána Joaquína „Skrčka“ Guzmána a bývalou královnu krásy, za pašování drog do USA. Ukazuje to na důležitou roli žen v byznysu s omamnými látkami a v násilí, které Mexiko sužuje téměř patnáct let. Neplní jen roli estetického doplňku po boku slavných „narcos“, ale také fungují jako vražedkyně nebo „kmotry“.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Je to pokaždé stejný úlek: ‚Taková pohledná mladá dáma! Jak může dělat kšefty s drogami?‘ Jenže ženy z narkorodin se na tomto obchodu nějakým způsobem podílely vždy. Třeba nepřímo, když svými podnikatelskými aktivitami praly kokainové zisky,“ komentuje americká politoložka Elaine Careyová zatčení Emmy Coronelové Aispurové, která je manželkou nejznámějšího mexického mafiána současnosti Joaquína Guzmána Loery známého pod přezdívkou El Chapo (Skrček).

Pokrevní svazky narkošlechty

Coronelová si vzala Guzmána, se kterým má dvě dcery, v osmnácti letech. Tehdy už proslulý boss podsvětí a šéf mocného Kartelu ze Sinaloa zahlédl bezmála třikrát mladší dívku na volbě královny krásy na Festivalu kávy a kvajávy v obci Canelas.

Vztahy miss s gangstery nejsou ničím neobvyklým. V Mexiku zločinci soutěže s promenádami v plavkách cíleně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Kontext N, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější