Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Letecká blokáda zavřela Bělorusům poslední cestu ven z diktatury na Západ

Budova letiště v bělrouském hlavním městě Minsku. Foto: Sergej Mělnikov, Adobe Stock
Budova letiště v bělrouském hlavním městě Minsku. Foto: Sergej Mělnikov, Adobe Stock

Darja pochází z Běloruska. Žije v Praze už 17 let. České občanství však ještě nemá. Zastavení letů do a z Běloruska chápe, ale jí a jejím dětem tvrdě zasáhlo do života.

Běloruska Darja a Čech Marek mají dvě děti. Jednomu jsou dva, druhému čtyři roky. Ten mladší ještě nikdy neviděl svou běloruskou babičku ani dědu. Koronavirus a politici zasáhli do jeho života dřív, než stačil pochopit, co to politika a pandemie vůbec jsou.

„V ČR skončil nouzový stav, ale stejně jako minulý rok prarodiče stále nemohou přijet. A to ani když zajistíme testy nebo karanténu. Nejde prý o vyloženě humanitární situaci, a tak jako cizinci nedostanou výjimku. Bělorusko je prostě ‚zakázanou‘ zemí. Naše děti jsou čeští občané, ale právo na babičku a dědečka nemají,“ říká Marek.

Bělorusko totiž není na seznamu zemí, ze kterých je k nám možné bezpečně cestovat. Z hlediska pandemie stále představuje nebezpečí. Bělorusové tak u nás teď ani nemohou hledat útočiště při útěku před diktátorským režimem, ani nemohou navštívit své blízké, kteří v ČR žijí. Vzdušná blokáda země situaci ještě výrazněji zkomplikovala.

Z Běloruska do ČR tedy prarodiče

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější