Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ostatní podle nás zmeškali vlak dějin. Nic nemůže být vzdálenější pravdě – my jsme odchylkou, říká antropolog

„Začali jsme svět vnímat jen jako jeviště, na kterém se odehrává lidské drama.” Foto: Martin Dee, Flickr - UBC Media Relations
„Začali jsme svět vnímat jen jako jeviště, na kterém se odehrává lidské drama.” Foto: Martin Dee, Flickr – UBC Media Relations

Kanadsko-americký antropolog, botanik, fotograf, spisovatel a bývalý badatel časopisu The National Geographic Wade Davis v rozhovoru pro Deník N mluví o ztrátě metafory v západním světě, emocích strachu a odcizení, které pohánějí velkou část Američanů, podivné popularitě halucinogenní rostliny a také o nenadálé slávě, k níž paradoxně přišel v izolaci karantény.

Nebýt pandemie, poslední rok by Davis navštívil desítku zemí, hledal nové druhy rostlin, poznal další neznámý kmen kdesi uprostřed džungle a na základě svých poznatků a zážitků napsal novou antropologickou knihu. Pandemie ho ale „zavřela“ v jeho rodném Vancouveru.

Během této izolace zhlédl nový dokumentární film pětadevadesátiletého britského přírodovědce Davida Attenborougha, napsal článek, který na sociálních sítích zaznamenaly stovky milionů lidí, a dálkově udělal několik přednášek o halucinogenní rostlině známé jako ayahuasca.

Osud samotné planety každopádně na srdci leží Davisovi, podobně jako legendárnímu siru Attenboroughovi, který její strmý úpadek sledoval během svého dlouhého života. Ptám se Davise, zdali svědectví jako to sira Attenborougha má na lidi vůbec nějaký vliv.

Antropolog reaguje skepticky. Pokud si má příroda zachovat šanci na přežití, bude třeba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější