Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příběh vzdělance neschopného někoho milovat. Jiří Pehe napsal nový román

Jiří Pehe je též častým hostem v Deníku N jako autor komentářů. Foto: Ludvík Hradilek. Deník N
Jiří Pehe je též častým hostem v Deníku N jako autor komentářů. Foto: Ludvík Hradilek. Deník N

Známý politolog Jiří Pehe se čas od času čtenářům představuje i jako romanopisec. Od svého románového debutu v roce 2006 vydal pět románů. Jeho poslední dva tituly spojuje téma stárnoucího muže rekapitulujícího život a vztahy.

Román Jiřího Pehe Poslední útěk Adama Drechslera s podtitulem O ztracené lásce, smrti a jedné nikdy nedopsané knize, by mohl mít spíš podtitul Příběh vzdělance neschopného někoho milovat ani se soustředit na psaní románu. Paradox hrdiny  příběhu, českého emigranta,  je v tom, že většinu života žil ve Spojených státech, Německu a v České republice až od půli devadesátých let, kde mu nic nechybělo: vždy měl lukrativní zaměstnání, ale nikdy nikde nebyl zcela spokojený. Potud je putování hrdiny asi nejtotožnější s přesuny autora.

Adamu Drechslerovi, jako vyfabulované postavě, všude a ve všech zaměstnáních vadil proud interpretace, který ho zařazoval do masy rutinně výkonných lidí.  Vzpouzel se neosobnosti, která mu bránila být sám sebou, ale nikdy tak neučinil s dostatečným důrazem, což ho deprimovalo. A právě tento rámec je dokonalým zrcadlem současné bohaté a přesto frustrované společnosti nejen u nás, ale v celé naší civilizaci. Momentální malou výhru upřednostňujeme před dlouhodobou investicí.

Adam Drechsler není dezorientovaný, on si

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější