Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vakcína pro děti nad dvanáct let: Kdy mohou přijít na řadu a kdo je bude očkovat

Od 20. září se otevřou první registrace pro očkování třetí dávkou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Od 20. září se otevřou první registrace pro očkování třetí dávkou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Zítra má Evropská léková agentura (EMA) doporučit očkování vakcínou od firem Pfizer/BioNTech i pro děti od dvanácti let. Zjišťovali jsme, jakou strategii pro tuto kategorii připravuje Česko, jak mohou být zapojeni pediatři a jaké jsou dlouhodobější plány s očkováním mladších dětí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Česko počítá s plošným očkováním dětí od 12 do 15 let, čeká se jen na doporučení EMA. Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý potvrdil, že strategie se už připravuje.

„Bude to samozřejmě dobrovolné očkování, teď vedeme v rámci Rady vlády pro zdravotní rizika debatu z hlediska dlouhodobé strategie očkování. Ministerstvo zdravotnictví mluvilo o očkovacích centrech, já myslím, že je potřeba si promyslet i očkování dětí ve školách, pokud by tam skutečně fungovala technologie QR kódu, jako máme v O2 universum. Samozřejmě by tam přišli očkovat zdravotníci,“ řekl Babiš novinářům v průběhu summitu unijních lídrů v Bruselu.

Deníku N k tomu napsal pouze, že plán se tvoří. „Ministerstvo zdravotnictví chce děti očkovat v očkovacích místech,“ zopakoval předseda vlády.

To redakci potvrdila i hlavní hygienička Pavla Svrčinová. „Chceme vytipovat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější