Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Babiš hledá ministra aneb Mámo, táto, už tam není nic…

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Bylo by to k popukání, kdyby… Nebo spíš: trvá to už moc dlouho. Každopádně je při novém kabaretním čísle vrchního principála dobré si opět připomenout: tenhle jeho cirkus je úplně bez obsahu. Nejenže musí vzít zavděk již dávno okoukanými klauny, ale „funguje“ už jen ze své podstaty. Kvůli principálovu přerostlému egu a pokladně, kterou si i pouhou iluzí fungujícího představení dál velmi slušně plní. Tak si to dobře pamatujme, protože na podzim si budeme vybírat, do kterého cirkusu vlezeme tentokrát. Z dnešních událostí, zjištění a komentářů vybíral Libor Stejskal.

Už novináře rád nemá. O čem vypovídá odchod čtvrtého ministra zdravotnictví Babišovy vlády a nástup pátého, který byl současně i prvním, komentuje Jan Moláček. Profil zdatného podnikavce, donedávna ještě ministra Arenbergera, který má přece „novináře rád“, sepsala Iva Bezděková. A vše podstatné, co se kolem jeho odchodu i slov o „mediálním lynči“ odehrálo dnes, zase Adéla Skoupá, Jan Tvrdoň a Prokop Vodrážka.

Promluvily. Personální problémy se ovšem nevyhýbají ani jiným stranám. V poslední době se na sociálních sítích čím dál častěji objevovaly různé zmínky o velmi nevhodném chování populárního poslance TOP 09 Dominika Feriho vůči ženám. Jakub Zelenka se společně s kolegyní ze serveru A2larm rozhodli vypátrat, co na tom je, a zjistili, že na nepěkné zkušenosti s ním si jich stěžuje celá řada. Mladý politik už oznámil, že na post poslance rezignuje.

Schizma kvůli Lipovské? To katolickou církev začíná pro změnu štěpit názor na Hanu Lipovskou, členku Rady České televize, do které ji vyslala Česká biskupská konference. Zatímco dosud se proti jejím silně konzervativním názorům vymezovali především katoličtí liberálové jako Tomáš Halík či Václav Malý, začíná být trnem v oku i představitelům jinak velmi tradicionalistického křídla. O co ve sporu jde, proč Lipovská vzbuzuje kontroverze uvnitř církve a proč se jí zastává nejvyšší zdejší katolická autorita, český primas Dominik Duka, rozebírá Prokop Vodrážka.

Pražští socani na rozcestí. Spor mezi názorovými proudy se rozhořel i v pražské organizaci ČSSD. Její šéf se snaží protlačit pro blížící se volby kandidátku v čele s exministrem zahraničí Tomášem Petříčkem. Proti tomu se ale rýsuje návrh, aby pražské sociální demokraty vedl silně levicový tandem současná ministryně Jana Maláčová a expředseda Zelených Matěj Stropnický. Jak jsou rozdány karty, kdo za kým stojí a co nabízí, zjišťovala Bára Janáková.

Všechno je jednou poprvé. Proč favorité na současném hokejovém šampionátu prohrávají s papírovými outsidery a proč se nedaří ani našim hokejistům, takže se možná vůbec poprvé v historii samostatného českého hokeje nedostanou ani do čtvrtfinále? Více náš spolupracovník Jiří Vítek.

Krása v oblacích. A nakonec z naší produkce něco, co třeba mně dělá obrovskou radost. Před nedávnem vešlo ve známost, že na pražském letišti Točná najde svůj domov britská stíhačka Hurricane, typ, na němž českoslovenští piloti v řadách RAF nemalou měrou přispěli k vítězství nad hitlerovským nacismem. S jedním z těch, komu připadla čest s tímto vzácným strojem létat (ve světě je kromě tohoto už jen dvanáct funkčních hurricanů), udělal rozhovor Jan Wirnitzer. A je hodně zajímavý.

Promiňte, vracíme. Ve světě sílí tendence vracet zejména do zemí třetího světa umělecká díla, která odtamtud v dobách kolonizace odvezli Evropané. O jednom takovém počinu (ale nejen o něm) píše velmi poutavě Tomáš Nídr.

Co najdete v zítřejším tištěném vydání

  • Čtyřicet devět dnů kauz a odhalení
  • Pro Benešovou jsme byli vděčný terč, říká Pavel Zeman
  • Babiš: Žalobu na Polsko nestáhneme
  • Ženy popsaly traumatizující zkušenosti s Dominikem Ferim
  • Jak byl reportér Guardianu při rozhovoru fascinován „vůdcem proletariátu“ Leninem.

Co dál stojí za pozornost

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že EU musí „zásadně přehodnotit“ své vztahy s Ruskem a Běloruskem. „Dosáhli jsme limitů sankční politiky,“ řekl Macron, jehož citovala agentura AFP.

Úřady v americké Georgii vyzvaly vyděšené občany, aby přestali volat na tísňovou linku kvůli „zpěvu“ obřích cikád (dokážou vyloudit zvuk až o síle 120 decibelů), které po dlouhých letech opět zaplavily území tohoto státu, informovala agentura The Hill.

Na Mount Everest se dál leze, jako by se nechumelilo, zjistila agentura Reuters.

BBC informovala, že ve svých jedenaosmdesáti letech zemřel ve Velké Británii William Shakespeare, první muž (a druhý člověk) na světě, který byl očkován proti covidu-19. Jeho úmrtí ale s tímto onemocněním nesouviselo.

A to nejdůležitější nakonec…

Už vím, proč tak strašně zívám. Mám moc velký mozek.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější