Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pražské muslimy chce vést advokát z Oděsy, který dostal firmu od stíhaného imáma. Budu ukazovat islám z dobré strany, říká

Advokát Leonid Kušnarenko se uchází o křeslo lídra pražských muslimů. Foto: V. Krinickij
Advokát Leonid Kušnarenko se uchází o křeslo lídra pražských muslimů. Foto: V. Krinickij

Obhajoval bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha, obviněného mimo jiné z financování terorismu. Pro advokáta Leonida Kušnarenka běžná práce. Už tak obvyklé ale není, že právník, který se teď chce stát šéfem pražských muslimů, dostal od svého klienta Shehadeha zadarmo jeho podíl ve firmě. Pro Deník N vysvětluje, jak k tomu došlo či proč se zastává čečenského vůdce Ramzana Kadyrova.

Volby předsednictva Muslimské obce v Praze, která sdružuje několik stovek až tisíc věřících, bývají pro veřejnost jen velmi málo zajímavou událostí. Tradičně jim ale věnují pozornost české bezpečnostní služby. I když jsou čeští muslimové dobře integrovaní a vesměs umírnění, změny ve vedení mohou naznačit, zda v islámské komunitě nedojde k nějaké změně.

Volby se konají každé čtyři roky, ty nejbližší se mají odehrát příští týden. Jedním z hlavních kandidátů do předsednictva je i Leonid Kušnarenko, rodák z ukrajinské Oděsy. Zastupuje – někdy i v rámci svých dobročinných aktivit bez nároku na odměnu – muslimy a ruské občany. Krátce obhajoval i bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha obviněného mimo jiné z financování terorismu.

„Ano, je to pravda, budu kandidovat. Ujal jsem se toho. Spousta lidí, jak doufám, mě ve vedení chce vidět. V mešitě jsem pečený vařený. Kancelář mám jenom kousek od ní. Spoléhám

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější