Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč přídělům odzvonilo a vyhrávají outsideři? Nadšení a dostatek sil zkraje turnaje i nezkušení favorité

Filip Pešán se může stát prvním trenérem reprezentace, který nedovede národní tým do čtvrtfinále. Foto: ČTK / Vít Šimánek
Filip Pešán se může stát prvním trenérem reprezentace, který nedovede národní tým do čtvrtfinále. Foto: ČTK / Vít Šimánek

Hokejový svět se vyrovnává. Mantru, která zaznívá po každé výhře papírového outsidera nad favoritem, můžeme na letošním mistrovství světa slyšet častěji než kdy dříve. Švédové podlehli Dánsku a Bělorusku, Kanada nezvládla souboje s Lotyšskem či Německem. Překvapivé výsledky však nejsou náhoda.

Od nástupu na scénu v roce 1954 až do posledního vystoupení v roce 1991 neodjela reprezentace Sovětského svazu z hokejového mistrovství světa bez medaile. Také českoslovenští hokejisté byli zvyklí na přísun cenných kovů, počínaje šampionátem v roce 1968 stanuli na pomyslných stupních vítězů šestnáctkrát v řadě.

Jistě, i tenkrát byly k vidění šokující výsledky. V roce 1976 prohráli Sověti s Polskem 4:6. „Sovětští hokejisté se nechali zaskočit nástupem polského mužstva, jejich hra postrádala plynulost, byla až příliš znát nervozita a z ní pramenící křečovitost,“ referovalo o den později Rudé právo o výsledku, který se zapsal do historie.

Na začátku osmdesátých let zase Itálie zaznamenala senzační výhru nad Spojenými státy, v roce 1986 pak Polsko zdolalo tehdejší úřadující mistry světa, výběr Československa. Pořád šlo ale o ojedinělé výstřelky, na které nedokázali papíroví outsideři navázat.

Střih, píše se rok 2021. „Když se před turnajem k týmu připojí několik hráčů z NHL s důležitou rolí, mužstvem to zatřese,“ prohlásil po pondělním duelu s Běloruskem kouč české reprezentace Filip Pešán.

Jeho slova mohou znít jako laciná výmluva, ale i taková – na první pohled pozitivní – změna může negativně ovlivnit výkony sehraného mužstva natolik, že se najednou trápí i s papírově slabším soupeřem.

Čeští hokejisté měli v úterý namále, ani mezi jednotlivými respondenty však po výhře 3:2 po prodloužení nepanovala shoda, zda tým získal dva body, nebo naopak jeden ztratil.

Historická porážka Kanady

Ano, trable s papírovými outsidery v posledních letech nejsou výjimkou. Francie před čtyřmi lety porazila Finsko 5:1, o rok dříve zvítězilo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hokej

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější