Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

„Chování Dominika Feriho je veřejné tajemství.“ Ženy popsaly traumatizující zkušenosti s mladým politikem

Grafika: Deník N s využitím Instagramu Dominika Feriho
Grafika: Deník N s využitím Instagramu Dominika Feriho

Řada žen poskytla svědectví o nevhodném chování poslance Dominika Feriho. Některé tvrdí, že s nimi měl sex, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat nahé fotky či je veřejně dehonestoval. Tato svědectví společně získaly a ověřily redakce Deníku N a Alarmu. Feri v reakci odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Informace, že se mladý poslanec za TOP 09 a výrazná osobnost na sociálních sítích Dominik Feri chová k ženám nevhodně, se mezi studenty či novináři objevovaly roky. Periodicky se vynořovaly a zase mizely, ale zprávy o jeho chování k ženám nikdy nebyly zveřejněny. Poslanec se v roce 2017 přihlásil ke kampani MeToo, která se obecně zabývá respektem k ženám a osvětou v oblasti sexuálního násilí.

Poslední a zatím největší rozruch vyvolal tweet, pod nímž se na sociální síti brzy rozvinula obsáhlá diskuse. V záplavě komentářů lze najít zjevné nepravdy i řadu obyčejných drbů, ale také vážná obvinění nebo popisy znepokojujících situací.

Redaktoři Alarmu a Deníku N se spojili s autorkou tweetu a ta nám už pod skutečnou a ověřenou identitou odpověděla: „Tweet jsem napsala kvůli tomu, že se na mě v poslední době valily příhody o různých mladých ženách, které byly údajně obtěžovány či zneužity Dominikem Ferim. Byla jsem šokovaná, znechucená a nechápala jsem, že tak závažná kauza (pokud je pravdivá) ještě nebyla medializována.“ Dodala, že „tweetem nemyslela Feriho-politika, ale Feriho, který se dopouští sexuálního násilí na ženách“. „Myslím si, že o sexuálním násilí je potřeba otevřeně mluvit a nezáleží na tom, jestli je sexuální predátor veřejně známý, či neznámý,“ podotkla ještě.

Stejně se vyjádřily autorky podcastu Rozpustilý*í, které v jednom z dílů probíraly i problematiku sexuálního obtěžování na vysokých školách a očerňování obětí. Po zveřejnění podcastu se jim ozvali lidé, kteří se chtěli anonymně svěřit se zkušenostmi, a několikrát padlo i jméno Dominika Feriho.

Redakce Alarmu a Deníku N začaly zjišťovat informace k tématu samostatně, ovšem postupně zjistily, že pátrají podobným směrem, a proto spojily síly. I díky tomu se podařilo získat více zdrojů a komplexnější výsledný obrázek. V návaznosti na vážnost zjištěných informací se redaktoři Alarmu a Deníku N rozhodli zřídit si speciální bezpečný e-mail bezpecnaschranka@protonmail.com, jehož prostřednictvím je případně možné se jim ozvat s dalšími svědectvími.

Jména některých svědků byla kvůli závažnosti a citlivosti problému redakcemi změněna. Jde o reálné osoby, jejichž identitu autoři textu znají a osobně se s nimi setkali.

Alarm a Deník N ve snaze tyto informace ověřit hovořily s několika ženami, které podle svých slov z Feriho strany čelily nevyžádanému sexuálně motivovanému chování, obtěžování nebo nátlaku. Tyto svědkyně se vzájemně neznají a nikdy si o svých zkušenostech vzájemně neřekly. Nemají vazby na žádnou politickou stranu. Promluvily dobrovolně a každou z nich oba redaktoři vyslechli společně a osobně. Jde o reálné osoby, které se redakcím samy ozvaly nebo je naopak redaktoři kontaktovali. Rozhodly se promluvit i v reakci na rozvířenou debatu nejen na sociálních sítích. Události, které popisují, se měly stát mezi lety 2015 a 2020. S ohledem na ochranu jednotlivých zdrojů však přesnější data u jednotlivých svědectví neuvádíme.

Drž hubu!

Petra se podle svých slov s Dominikem Ferim seznámila v době, kdy byla v prvním ročníku vysoké školy. Chvíli si nezávazně psali. Ve zprávách, které mají reportéři k dispozici, ji Feri žádal o fotky, zval ji k sobě do bytu, ale také ji různě ztrapňoval a pak to obracel v nadsázku a humor. „To je vlastně jeho typický styl komunikace, takže člověka to nutí, aby si připadal provinile, že nemá smysl pro humor,“ říká k tomu dívka.

„Logicky mě zajímalo, jaký je ve skutečnosti, osobně, protože lidi se ve virtuálním prostoru chovají trochu jinak. Měli jsme i pár společných známých, a tak jsem ho pozvala na večírek k nám,“ popisuje Petra. V bytě, který měla s přáteli pronajatý, bylo podle ní víc lidí a Feri přišel až později, když už byla party v plném proudu. „V jednu chvíli začal mojí kamarádce nadávat, že je blbá kráva a nikoho nezajímá, což nás trochu zarazilo, ale on se tomu smál a my moc nevěděli, jak reagovat.“

Dívka popisuje, že se během večera popíjelo. Jak se ocitla s Ferim ve svém pokoji, už prý neví. Její kamarád nicméně potvrdil, že tam spolu odešli. Petra říká, že když začal tehdejší teplický zastupitel naléhat a dožadovat se sexu, opakovaně ho odmítla. „Vzal noční stolek a zatarasil jím dveře, abych nemohla z pokoje odejít. Opakovala jsem, že s ním sex mít nechci, a žádala ho, ať v nátlaku a fyzickém dobývání přestane. Utrhl se na mě, ať prý držím hubu a už nic neříkám, a pak se na mě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dominik Feri

TOP

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější